۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۲:۰۱
تولید ۳۵۹ میلیون تنی سیب زمینی در جهان| جایگاه ۱۹ ایران در صادرات
گزارش سازمان فائو از بازار جهانی سیب زمینی

تولید ۳۵۹ میلیون تنی سیب زمینی در جهان| جایگاه ۱۹ ایران در صادرات

در حالی که بر اساس آمار سازمان فائو در سال ۲۰۲۰ بیش از ۳۵۹ میلیون تن سیب زمینی در جهان تولید شده، ایران نوزدهمین صادر کننده این محصول بوده و صادراتی ۱۳۲ هزار تنی در این سال رقم زده است.

بازار؛ گروه کشاورزی: سیب زمینی پس از برنج و گندم از نظر مصرف انسانی سومین محصول غذایی مهم جهان است و به عنوان یک عنصر اساسی در امنیت غذایی میلیون ها نفر در سراسر دنیا مطرح است به طوری که بیش از یک میلیارد نفر در جهان مصرف سیب زمینی دارند. در مقایسه با سایر محصولات غذایی، سیب زمینی دارای مزایای ذخیره سازی آسان، عملکرد بالا، نیاز به کاشت کم، سطح کاشت وسیع و ارزش غذایی بالا است و این خود زمینه ای برای تولید بالای این محصول محسوب می شود.

با این وجود بازار سیب زمینی کشور طی ماه های اخیر دچار التهاب شده است و از یکطرف با برگشت خوردن بخشی از محصول صادراتی ایران مواجه شد و از سوی دیگر به دلیل خشکسالی سال جاری و کاهش تولید شاهد افزایش قیمت این محصول در بازار داخل بودیم. این در حالی است که خبرها حاکی از این است که محموله های سیب زمینی صادراتی کماکان منتظر گواهی سلامت است و به عبارتی بخشی از سیب زمینی تولیدی کشور در انبارها دپو شده است.

از سوی دیگر گزارش منتشر شده از سوی سازمان فائو حاکی از این است که ایران در سال ۲۰۲۰ صادراتی به میزان ۱۳۲ هزار تن رقم زده است و نوزدهمین صادر کننده این محصول در دنیا بوده است.

پیش بینی می شود که بازار سیب زمینی در یک دوره ۵ ساله یعنی از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ به طور متوسط بیش از ۳ درصد رشد کند

رشد ۳ درصدی بازار جهانی سیب زمینی تا ۲۰۲۶
از سوی دیگر در حالی که به گفته کارشناسان جهانی، آسیا و اقیانوسیه بزرگترین بازار برای محصول سیب زمینی هستند بر اساس گزارشات منتشر شده، پیش بینی می شود که بازار سیب زمینی در یک دوره ۵ ساله یعنی از ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ به طور متوسط بیش از ۳ درصد رشد کند.

در واقع کارشناسان می گویند: با شروع شدن همه گیری کرونا، تقاضا برای سیب‌ زمینی تازه در سراسر جهان افزایش یافته است، زیرا مردم مواد غذایی ارزان قیمت را ذخیره می‌ کنند. این قرنطینه همچنین تقاضا برای سیب زمینی تازه را در کشورهای در حال توسعه افزایش داد. به این ترتیب این صنعت در تلاش است تا سیب زمینی را به جای فرآوری مستقیماً به بازار هدایت کند، زیرا تقاضا برای سیب زمینی تازه در حال حاضر نسبتاً بیشتر از سیب زمینی فرآوری شده است. بنابراین، افزایش تقاضا برای سیب زمینی و افزایش تولید جهانی نشان دهنده روند مثبتی برای بازار سیب زمینی در دوره پیش بینی است.

بر اساس نقشه تجارت بین المللی هلند با تولید ۷۸.۲ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ بزرگترین تولیدکننده سیب زمینی در جهان بوده است

هلند، چین و فرانسه؛ ۳ کشور برتر در تولید سیب زمینی
بر اساس نقشه تجارت بین المللی هلند با تولید ۷۸.۲ میلیون تن، چین با ۵۱.۳ میلیون تن، فرانسه با ۱۹.۶ میلیون تن، آلمان با ۱۸.۸ میلیون تن و ایالات متحده با تولید ۱۱.۷ میلیون تن بزرگترین کشورهای تولید کننده سیب زمینی در جهان در سال ۲۰۲۰ بودند.

آسیا و اقیانوسیه بر بازار سیب زمینی مسلط است
بر اساس گزارشات منتشر شده، چین در حال حاضر بعد از هلند بزرگترین تولید کننده سیب زمینی در جهان است و کارشناسان صنعت تخمین می زنند که ۶۰ درصد سیب زمینی چینی به صورت تازه در خانه ها و رستوران ها مصرف می شود.

این گزارشات همچنین حاکی از این است در منطقه آسیا هند بعد از چین دومین تولید کننده بزرگ سیب زمینی محسوب می شود. بر این اساس تولید سیب زمینی در هند در طول سال ۲۰۲۰ رشد ثابتی داشته است. این به دلیل مصرف سیب زمینی است که در این کشور به دلیل صنعتی شدن روزافزون و مشارکت زنان در بازار کار که تقاضا برای محصولات فرآوری شده و آماده مصرف را در این کشور سرعت بخشیده است. از این رو با توجه به اینکه سیب زمینی به یکی از غذاهای اصلی منطقه تبدیل شده و همچنین شرایط مساعد موجود هر ساله به افزایش محصول کمک می کند، انتظار می رود تولید و مصرف در دوره پیش بینی شده افزایش یابد.

بر اساس داده های فائو، تولید سیب زمینی از ۳۵۳.۹ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ به ۳۵۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ افزایش یافته است

تولید ۳۵۹ میلیون تن سیب زمینی در سراسر جهان در ۲۰۲۰
به گفته کارشناسان، با افزایش تقاضا برای مواد غذایی سالم در سطح جهان، سطح زیر کشت سیب زمینی به طور قابل توجهی در طول سال ها افزایش یافته است. بر اساس داده های فائو، تولید سیب زمینی از ۳۵۳.۹ میلیون تن در سال ۲۰۱۶ به ۳۵۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ افزایش یافت. افزایش تولید نیز باعث افزایش صادرات از کشورهای تولید کننده این محصول شده است.

بر اساس گزارش فائو، در ۲۰۲۰ ایران ۱۳۲ هزار تن سیب زمینی صادر کرده و در جایگاه ۱۹ دنیا قرار گرفته است

فرانسه؛ بزرگترین صادر کننده سیب زمینی در ۲۰۲۰| ایران در جایگاه نوزدهم دنیا
داده های آماری منتشر شده توسط سازمان فائو نشان می دهد: در سال ۲۰۲۰ کشور فرانسه با ثبت کردن صادراتی به میزان ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیب زمینی به عنوان بزرگترین صادر کننده این محصول بوده است.

از سوی دیگر بر اساس گزارش فائو، هلند با صادرات ۲ میلیون تن، و آلمان با صادرات یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن در جایگاه های بعدی قرار دارند و پس از آن نیز کشورهای بلژیک با صادرات یک میلیون تنی و مصر با صادراتی بالغ بر ۶۰۰ هزار تن چهارمین و پنجمین صادر کننده بزرگ سیب زمینی در دنیا محسوب می شوند.

همچنین گزارش فائو حاکی از این است: کشورهای «کانادا، ایالات متحده، چین، روسیه، قزاقستان، هندوستان، اسپانیا، بلاروس، ایرلند، پاکستان، آفریقای جنوبی، دانمارک، اسرائیل، ایران و ترکیه» در جایگاه های بعدی قرار گرفته اند.

گفتنی است بر اساس این گزارش میزان صادرات سیب زمینی ایران در مدت نامبرده ۱۳۲ هزار تن بوده است.

به گفته سازمان فائو «بلژیک، هلند، اسپانیا، آلمان و ایتالیا» به ترتیب ۵ وارد کننده عمده محصول سیب زمینی در سال ۲۰۲۰ هستند

بلژیک بیش از ۳ میلیون تن سیب زمینی در ۲۰۲۰ وارد کرده است
داده های آماری منتشر شده از سوی سازمان فائو همچنین نشان می دهد: «بلژیک، هلند، اسپانیا، آلمان و ایتالیا» به ترتیب ۵ وارد کننده عمده محصول سیب زمینی هستند. به طوری که در سال ۲۰۲۰ بلژیک بیش از ۳ میلیون تن سیب زمینی وارد کرده است و کشور هلند نیز در حالی که خود بزرگترین تولید کننده محصول سیب زمینی در جهان محسوب می شود وارداتی بالغ بر ۱۶ میلیون تن به ثبت رسانده است که غالبا به دلیل این است که این کشور بیشترین بذور سیب زمینی را تولید و عرضه می کند و لذا علاوه بر داشتن تولید بالا برای حفظ سهم خود در تامین بذور سیب زمینی به میزان قابل توجهی محصول سیب زمینی را نیز وارد می کند.

از سوی دیگر اسپانیا وارداتی بالغ بر ۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ انجام داده است و در جایگاه سوم عمده وارد کننده های سیب زمینی بوده است. پس از آن نیز آلمان با واردات ۶ و نیم میلیون تنی و ایتالیا با رقم زدن واردات ۶ میلیون تنی در جایگاه چهارم و پنجم قرار گرفته اند.

گزارش منتشر شده از سوی سازمان فائو همچنین نشان می دهد: در سال ۲۰۲۰ بعد از پنج کشور نامبرده کشورهای «ایالات متحده، ازبکستان، عراق، پرتغال، فرانسه، روسیه، اوکراین، امارات، مالزی، ایرلند، لهستان، جمهوری چک، کانادا، نپال و آذربایجان» در جایگاه ششم تا بیستم وارد کنندگان عمده سیب زمینی جهان قرار دارند.

کد خبر: ۱۳۶٬۴۳۰

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha