بازار گروه بورس: قیمت ارز پس از اینکه اعلام شد توافق قریب الوقع است در دامنه حمایت ۲۵۵۰۰ تومان تا ۲۶ هزار تومان حفظ شده است. این مساله می تواند دو نکته اساسی به همراه داشته باشد؛ نخست اینکه قرار نیست با توافق برجام قیمت ارز افت شدیدی داشته باشد، زیرا اگر قرار بر این بود که قیمت ارز دوباره زیر کانال ۲۴ هزار تومان قرار بگیرد این نرخ را در شرایط کنونی پیشخور می کرد.
مسئله دوم این است که معاملات ارز کاملا تحت کنترل دولت است و به عبارتی نرخ ارز به عنوان یک مولفه کنترلی همچنان برای جبران کسری بودجه از سوی دولت مورد استفاده قرار می گیرد و از آنجایی که به تازگی برخی مسئولان سازمان غذا و دارو اعلام کرده اند یکی از دلایل کمبود دارو در کشور کمبود ارز است، همچنان این خلاء ارز در اقتصاد کشور وجود دارد، هرچند برخی مسئولان و گزارش موسسه های مالی حکایت از این داشته که در ماه های گذشته صادرات نفت ایران افزایش یافته و دولت توانسته بخشی از نیاز ارزی کشور را از طریق صادرات نفت جبران کند، اما این مساله تنها منجر به کاهش نوسان ارز از کانال ۳۰ هزار تومان به کانال ۲۶ هزار تومان شده و عملا ارز به مقدار فراوان در بازار نیست که نرخ را به زیر ۲۵ هزار تومان بکشاند.
همچنین در شرایط کنونی تنها آزادسازی ۷ میلیارد دلار منابع ارزی ایران در کره جنوبی می تواند یک شوک قیمتی به ارز وارد کند، اما اینکه چقدر این اتفاق خواهد افتاد به این موضوع بستگی دارد که آیا کره جنوبی مکلف شده کالا در قبال ارز بلوکه شده به ایران بدهد یا اینکه منابع ارزی به صورت نقدی در اختیار دولت ایران قرار می گیرد؟ به طور قطع اگر منابع ارزی به صورت نقد تسویه شود احتمالا افت قیمت ارز به زیر ۲۵ هزار تومان وجود دارد و شاید یکی از دلایل حفظ قیمت ارز در محدوده ۲۶ هزار تومان این است که تکلیف چگونگی آزادسازی منابع بلوکه شده ای ایران در کره جنوبی مشخص نشده است. با این حال بنا به تحقیقات کف بازار از سوی خبرنگار ما وجود دلارهای ارزانتر از قیمت نیما جهت واردات نشانه ای است که دستکم بیانگر کاهش فشار در بازار فیزیکی دلار بوده و پیش بینی توافق ولو مشروط باید آثار کاهشی بیشتری نشان دهد ( ولو کوتاه مدت) .
نظر شما