بازار؛ گروه بین الملل: هوش مصنوعی در سالهای اخیر تغیرات زیادی را در زندگی ماه ایجاد کرده است و نگرانی هایی در مورد احتمال تاثیر منفی ان روی بازار کار و فرصتهای شغلی برای افراد مختلف در نتیجه توسعه هوش مصنوعی در دنیا وجود دارد.
یکی از اصنافی که با توسعه هوش مصنوعی تحولات زیادی را شاهد بود، صنعت رستوران داری است. صنعتی که ارتباط با انسانها در ان حرف اول را می زند و اگر این فاکتور از صنعت حذف شود، تغییرات زیادی در ان ایجاد می شود.
با همه گیری کرونا این صنعت با اسیب زیادی روبرو شد و بسیاری حتی از رستوران رفتن به دلیل نگرانی در مورد احتمال بیماری اجتناب می کردند. حال این صنعت در حال تغییر است تا بتواند خود را برای بحران های اتی اماده کند.
وب سایت «مدیریت مدرن رستوران ها» در گزارش اخیر خود به این تغییرات اشاره کرد و نوشت: «تا سال ۲۰۳۰ صنعت رستوران داری در دنیا تغییر زیادی خواهد کرد. دیگر خبری از گارسون ها و آشپزها در رستوران نیست. احتمالا دستور تهیه غذا توسط یک سر آشپز به کامپیوتر داده می شود و رباتها مسئولیت تهیه غذا را بر عهده می گیرند. ارایه غذا به مشتری هم توسط رباتها انجام می شود تا ارتباط انسانی به حداقل برسد.»
این وب سایت استفاده از هوش مصنوعی برای را برای حفظ صنعت رستوران داری یک ضرورت ارزیابی کرد و نوشت: «آسیبی که این صنعت طی سالهای اخیر تجربه کرده است بسیار زیاد بود و حال باید به دنبال راهی بود که این آسیب به حداقل برسد و تاب آوری صنعت در مقابل بحران های آتی افزایش پیدا کند. ظرف یک دهه آینده شما با خودروی خود از مقابل مراکز دریافت سفارش غذا عبور می کنید و سفارش خود را نه به یک انسان بلکه به یک ربات می دهید، سپس تهیه غذا بر مبنای سفارش شما توسط رباتها انجام می شود و باز هم رباتها ان را تحویل مشتری می دهند.»
مساله ای که باید توجه داشت این است که در این فرایند دیگر هیچ انسانی وجود نخواهد داشت. انسانی که در فرایند تهیه و ارایه غذا به مشتری نقش داشته باشد. این مساله در نگاه اول باعث افزایش تاب آوری اقتصادی صنعت می شود ولی در واقع آسیب زیادی به بازار کار وارد می کند.
بسیاری از فرصتهای شغلی از بین می رود و مشاغلی که این روزها جوانان برای تامین هزینه های تحصیل خود وارد آن ها می شوند، دیگر وجود نخواهد داشت. این تغییر بزرگی است که بدون شک می تواند روی زندگی شمار زیادی از مردم تاثیر بگذارد.»
باید در نظر داشت در فرایند انقلاب های صنعتی همیشه تحولاتی بزرگ ایجاد شده است و تغییرات زیادی در بازار کار به وجود امد. با وجود اینکه در نگاه اول این تغییرات باعث از بین رفتن فرصتهای شغلی می شد و نرخ بیکاری را افزایش می داد ولی در عمل نه تنها بیکاری رشد نکرد بلکه بر شمار افراد شاغل هم افزوده شد و فرصتهای شغلی تازه ای به وجود امد که شرایط زندگی مردم را بهتر کرد.
البته باید توجه داشت که مهارت اموزی و همسو شدن توانمندی های بازار کار با نیازهای تازه یک ضرورت است. ضرورتی که نمی توان ان را انکار کرد و امروزه هم باید در دنیا با سرعت جریان پیدا کند.
در ماه های اخیر بارها در مورد ضرورت مهارت آموزی نیروی کار به خصوص افرادی که سوابق کاری طولانی تری دارند صحبت شده است زیرا در دنیای جدید دیگر مهارتهای قدیمی نمی تواند کارساز باشد و باید افراد متناسب با نیازهای تازه بازار کار مهارتهای لازم را کسب کنند تا بتوانند به تامین معاش در روزگار وابسته به دنیای تکنولوژی بپردازند.
نظر شما