بازار؛ گروه استانها: بروز خشکسالی و کمبود علوفه و نگرانی برای تأمین آن از یک سو و بالارفتن نرخ نهادههای دامی برای دامداران چارهای نگذاشت که دامهایشان را به زیر تیغ قصابان برند.
گشتی در کشتارگاههای مازندران، صفهای دامدارانی را روایت میکند که از روی ناچاری و فقط به دلیل نداشتن علوفه و کمبود نهاده، حاضر شدند دامهایشان را کشتار کنند و صدور دامدار کارت داغ دل برخی از آن را بیشتر کرده است.
به اعتقاد برخی از دامداران، صدور دامدار کارت و ارائه تسهیلات ۱۱ درصدی نیز نمیتواند دغدغه دامداران را برای تأمین علوفه و نهادهها تأمین کند بلکه آنان را به بدهکاران بانکی تبدیل خواهد کرد.
در حال حاضر ۲.۵ میلیون را دام سبک و ۷۰۰ هزار رأس دام سنگین در استان وجود دارد و پلاک کوبی دامها از چندی پیش شروع شده است. یک دامدار مازندرانی با بیان اینکه خشکسالیها سبب شد تا تولید شبدر و علوفه در مراتع و دشتهای استان کاهش یابد، افزود: همچنین مزارع و شالیزارهای استان بعد از کشت اول زیر کشت دوم میرود و این مسئله سبب میشود تا امکان کشت علوفه در مزارع از بین برود.
مهران علی پور با اظهار اینکه اگر بعد از کشت اول برنج، شالیزار به کشت علوفهای اختصاص یابد، بخشی از دغدغه کشاورزان حل میشود، گفت: میتوان از شالیزارهای استان برای تأمین علوفه هم در فصل غیرکشت بهره برد.
وی با بیان اینکه وقتی برای تأمین علوفه مجبوریم چند روز به تعاونی برویم نهایتاً یک یا دو کیسه سبوس داده شود، گفت: کمبود علوفه سبب شد تا تعدادی از گوسفندان خودم را به فروش برسانم.
دامدار کارت دامداران را به بدهکاران بانکی مبدل میکند
وی به ارائه دامدار کارت اشاره کرد و گفت: پرداخت تسهیلات برای تأمین علوفه و نرخ بالای آن، جز این که دامداران را به بانک بدهکار کند، نتیجهای دیگر ندارید.
علی پور با اینکه برای تهیه خوراک گاهی اوقات ساعت سه شب باید برویم و صف بایستیم و معلوم نیست بتوانیم خوراک تهیه کنیم، گفت: قیمت بالای خوراک و پایین بودن شیر و هزینهها چارهای جز فروش باقی نمیگذارد.
کمبود خوراک و علوفه روزانه ۸۰۰ رأس دام سبک و سنگین را در ساری به زیر تیغ کشتار میبرد و تداوم این روند و ذبح دامهای مولد، آژیر خطر را برای صنعت دامداری در شمال کشور به صدا در میآورد.
سید کاظم سید اصغری رئیس اتحادیه قصابان ساری در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه روزانه ۸۰۰ رأس دام سبک و سنگین در کشتارگاه ساری ذبح میشود، افزود: از این تعداد ۴۰۰ رأس برای تأمین گوشت شهر ساری ذبح میشود.
وی با بیان اینکه تقاضا برای کشتار دام در پی خشکسالیهای اخیر و گرانی نهادههای دامی بیشتر شده است، گفت: تداوم این روند تبعات ناخوشایندی خواهد داشت و در مرحله اول سبب میشود قیمت گوشت بی رویه در آیندهای نزدیک افزایش یابد.
تقاضا برای کشتار دام درپی خشکسالیهای اخیر و گرانی نهادههای دامی بیشتر شده است و تداوم این روند تبعات ناخوشایندی خواهد داشت و در مرحله اول سبب میشود قیمت گوشت بی رویه در آیندهای نزدیک افزایش یابد
وی با اظهار اینکه قیمت گوشت در آیندهای نه چندان دور رشد قابل توجه مییابد، گفت: باید از دامداران برای تأمین علوفه حمایت ویژه ای صورت گیرد تا از ذبح دامهای مولد جلوگیری شود.
استقبال حدود ۲۰۰ نفر از دامدارکارت
در شرایطی که دامداران با کمبود علوفه و گرانی نهادهها روبرو هستند، دولت از طرح دامدار کارت و ارائه تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی رونمایی میکند و تاکنون کمتر از ۲۰۰ دامدار مازندران از آن استقبال کرده اند. حسین نگهدار معاون جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه اولین پرداخت تسهیلات دامدار کارت در استان صورت گرفته است، افزود: سقف پرداخت در قالب دامدار کارت را ۵۰۰ میلیون ریال ذکر کرد.
وی در گفتگو با خبرنگار بازار با اظهار اینکه به ازای هر رأس دام سبک ۳۰۰ هزار تومان و دام سنگین ۷۰۰ هزار تومان تسهیلات داده میشود، از کشاورزان خواست تا برای بهره گیری از آن در سامانه سپتا ثبت نام کنند.
وی با اظهار اینکه از جمله دغدغههای دامداران برای تأمین شیر و گوشت، تأمین نقدینگی است، افزود: وزارت جهاد کشاورزی برای حل این مشکل و رفاه دامداران و عشایر از دامدار کارت رونمایی کرده است.
نگهدار گفت: با داشتن دامدار کارت میتوان برای تأمین علوفه مورد نیاز دام تا سقف ۵۰ میلیون تومان خرید اعتباری با نرخ ترجیهی ۱۱ درصد انجام دهند.
معاون جهاد کشاورزی مازندران گفت: این تسهیلات به دامداران کمک میکند بتوانند بخشی از نهادههای دامی را تهیه کنند و همه کشاورزان میتوانند با مراجعه به جهاد کشاورزی و معرفی به بانک کشاورزی تسهیلات را دریافت کنند.
بررسی برآیندها حکایت از آن دارد که ارائه طرحهایی نظیر دامدار کارت هم نمیتواند ترمز گرانی در آشفته بازار نهادههای دامی بکشد و دامدار امروز را به بدهکاران فردای بانکی تبدیل خواهد کرد.
نظر شما