به گزارش بازار به نقل از ایبنا، ایران و عراق درصدد اجرای چندین پروژه مشترک و سیاستهای تجاری هستند که بر این اساس هم بر حجم مبادلات دو طرف اضافه خواهد شد و هم توزان تجاری متوزانی برقرار میشود تا هدف ۲۰ میلیارد دلاری تجاری محقق شود.
یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا از رشد ۱۷ درصدی صادرات ایران به این کشور همسایه خبر داد و اظهار کرد: در ۸ ماهه نخست امسال ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار صادرات به عراق داشتیم.
وی ادامه داد: چند برنامه و سیاست اجرایی در دستور کار با عراق داریم که یکی از آنها تاسیس راهآهن شلمچه-بصره است و به زودی عملیاتی خواهد شد. سفیر ایران در عراق روز ۲۹ آذرماه با وزیر حمل و نقل عراق جلسه داشتهاند و طرف عراقی وعده اجرای هرچه سریعتر این پروژه مشترک را داده است. ضمن اینکه ما نیز به شدت علاقمند هستیم که در اولین فرصت این کار انجام شود.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه برنامه دوم، موضوع پیگیری تزانزیت کالاها در عراق است، اظهار کرد: در صورت تحقق این امر ما میتوانیم مقدار زیادی از نیازهای وارداتی را از طریق عراق تامین کنیم. در واقع با تصویب قانون ترانزیت عراق ما می توانیم حدود ۶ میلیارد دلار از کالاهای اساسی مورد نیاز را از طریق این کشور همسایه وارد کنیم.
آل اسحاق تصریح کرد: در روابط تجاری ما با عراق، عمده صادرات از سوی ما به کشور همسایه انجام میشود و واردات اندکی از این کشور داریم چرا که عراق تولیداتی ندارد که بخواهیم محصولی از آنجا وارد کنیم. برهمین اساس درصدد هستیم که تراز تجاری توازن و تعادلی برقرار باشد که در این باره در انتظار تصویب قانون ترانزیت در مجلس عراق هستیم چرا که دولت آن را تایید کرده است. در این صورت عراق مسیر ترانزیتی برای ما خواهد شد که کالاها را از طریق کشورهای دیگر وارد کنیم و از این مسیر بگذرد.
به گفته رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق، با این روش میتوانیم هم بخشی از مطالبات را از عراق بگیریم و هم توزان تجاری شکل بگیرد و حجم مبادلات را نیز افزایش دهیم. ضمن اینکه با قانون ترانزیت کالاها به سهولت از این مسیر میگذرد و به مقصد میرسد و ارتباطی با قوانین عراق ندارد و درگیر عوارض و گمرکی و ... نخواهد بود.
وی با اشاره به موضوع مهم دیگر که در دستور کار قرار دارد و در حال پیگیری است، گفت: حمل و نقل یکسره موضوع اساسی و مهمی برای ماست که بر این اساس کامیونهای ما مستقیم به عراق میروند و در مرز تخلیه و بارگیری انجام نخواهد شد و همین شرایط برای کامیونهای عراقی نیز برقرار است.
آل اسحاق با تاکید بر اینکه عراق بازار بسیار خوبی برای ایران است، تصریح کرد: هر دو کشور به دنبال این هستیم که روابط تجاری را به ۲۰ میلیارد دلار برسانیم کمااینکه در بعضی از سالها، رقم ۱۴ میلیارد دلاری را هم در تجارت دو طرف ثبت کردهایم. پیش بینی میشود برای سال ۱۴۰۱ بتوانیم این رقم ۱۴ میلیارد دلاری را محقق سازیم.
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به سرمایهگذاریهای مشترک بین ایران و عراق گفت: قرار است در مرزها ۵ شهرک صنعتی ایجاد کنیم که مانند مناطق آزاد فعالیت داشته باشند و سرمایه گذاران بتوانند روابط بهتری داشته باشند.
وی اظهار کرد: طبق موافقتنامههایی که بین بانک مرکزی و همتای عراقی وجود دارد، آزادسازی منابع بلوکه شده ما در عراق به صورت روان در حال انجام است. عمده مطالبه ما مربوط به بخش برق و انرژی و گاز است و بخش خصوصی عراق معوقهای ندارد و هرکالایی که صادر شده است پولش را گرفته که البته با شرایط موجود هزینهبرتر بوده است. فقط بخشی از پیمانکاران ما در بخش خدمات فنی و مهندسی و عمرانی مشکلاتی دارند که در حال پیگیری است. اخیرا نیز طرف عراقی اعلام کرده است که آمادگی داریم تمام بدهیهای خود به ایران را بپردازیم که عمدتا مربوط به فروش گاز بوده است. منابع بلوکه شده ایران در عراق بین ۵ تا ۷ میلیارد دلار است.
نظر شما