۲۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۴:۰۶
بورس را از زیر یوق سوداگران رها کنید| چگونه قیمت ها ۳ برابر می شود ارزش سهام نه؟
چراغ سبز بازار سرمایه برای کدام شرکت ها روشن شد؟

بورس را از زیر یوق سوداگران رها کنید| چگونه قیمت ها ۳ برابر می شود ارزش سهام نه؟

شاه ویسی گفت: شرکت ها به دلیل زیان انباشته گذشته یا زیان شرکت زیر مجموعه و خرید دستوری سهام شرکت دیگر در بورس در گزارش های مالی خود زیان نشان می دهند و این مساله روی معاملات آنها اثر منفی گذاشته است.

بازار؛ گروه بورس؛ بازار سرمایه هنوز در نوسان است و بسیاری از فعالان بازار آن را متاثر از قطعی نشدن مذاکرات برجام می دانند، بعضی هم آن را به حضور سفته بازار در بازار سرمایه نسبت می دهند. ساسان شاه ویسی اقتصاددان در گفتگو با بازار ضمن ارزیابی وضعیت بورس کشور، چشم انداز بازار را مثبت ترسیم و اعلام کرد گزارش های اقتصادی نشان می دهد شرکت ها به سودسازی رسیده اند و براساس آن باید ارزش سهام آنها صعودی باشد، اما برخی شرکت ها به دلیل زیان انباشته گذشته یا زیان شرکت های زیر مجموعه و خرید دستوری سهام برخی شرکت های دیگر در بورس در گزارش های مالی خود زیان نشان می دهند و این مساله روی معاملات آنها تاثیر منفی گذاشته است.

* در حال حاضر وضعیت بورس کشور بسیار بحرانی شده و هر گروهی مبتنی بر تحلیل خود به این روند نزولی بازار دامن می زند، نظر شما درباره وضعیت بازار چیست؟
سوداگری نباید واقعیت های اقتصاد را لوس کند امروز جریان تولید در کشور بهبود پیدا کرده است، هرچند وقتی گفته می شود سه ساله پشت سر هم نرخ سرمایه کشوری قرمز شده شرایط بد گذشته را نشان می دهد، اما در شرایط کنونی وقتی آمارها نشان می دهد که در ۶ ماهه  گذشته خودروسازها ۵۰ درصد افزایش تولید داشته اند و بخشی از گزارش ها حاکی از رشد صادرات کالاهای غیر نفتی را دارد و از طرف دیگر برای سال آینده گزارش های درآمدی و هزینه کرد واقعی تر شده اند و همین مساله باعث می شود تا تغییرات در بازارها به ویژه با نرخ های جدید بستری برای رشد سهام هم به وجود آید.

البته باید توجه داشت که صورت های مالی برخی شرکت ها زیان انباشته را از گذشته نشان می دهد و فرایند رشد تولیدی که ایجاد شده هنوز در صورت های مالی اثر نگذاشته است. از طرف دیگر سال گذشته قیمت پراید ۶۰ میلیون تومان بوده و امروز به ۱۱۰ میلیون تومان رسیده حالا آیا این اختلاف قیمت نتوانسته زیان را جبران کند؟

خودروسازی که در دولت سیزدهم تولید می کند باید بتواند سود و اصل تسهیلات مالی دوره های قبلی را جبران کند و در واقع این قیمتی که در بازار وجود دارد تنها مربوط به تولید نیست، بلکه هزینه سربار هم اضافه شده که منجر به زیان دهی شده است

* با توجه به اطلاعاتی که درباره وضعیت تولید خودرو در ایران دادید آیا خودروسازها باید در سال جدید از زیان خارج شوند و سهام آن ها هم روندی صعودی را آغاز کند؟
خودروسازی که در دولت سیزدهم تولید می کند باید بتواند سود و اصل تسهیلات مالی دوره های قبلی را جبران کند و در واقع این قیمتی که در بازار وجود دارد تنها مربوط به تولید نیست، بلکه هزینه سربار هم اضافه شده که منجر به زیان دهی شده است. در حال حاضر خودروسازها معتقدند که اگر محصولات من استراتژیک است باید تسهیلات آن هم ویژه باشد و با نرخ سود پایین محاسبه شود یا تسهیلات بدون سود داشته باشد، اما در حال حاضر توان پرداخت چنین تسهیلاتی برای شرکت های خودروسازی وجود ندارد که زیان انباشته آنها که ناشی از معوقات تسهیلات است را کاهش دهد.

* در شرایط کنونی چه عاملی باعث شده شرکت هایی که صادرکننده هستند با وجود اینکه قیمت ارز نسبت به سال گذشته افزایشی باشد بازهم قیمت سهام آنها روندی نزولی داشته است؟
هر تولیدکننده‌ای باید به دنبال بهینه سازی تولید بروند تا با رشد تولید و صادرات درآمد خود را افزایش دهد، اما هم اکنون برخی از تولیدکننده ها در کشور به دنبال این نیستند که از تولید و عرضه در بازار سود ببرند، بلکه به دنبال صادرات و سود بردن از اختلاف نرخ ارز هستند، به عبارت دیگر منتظر شوند که قیمت ارز بالا برود و از این طریق سود ببرند. بنابراین صادرات برای آنها ممکن است به تنهایی سودی نداشته باشد.

برخی شرکت های سرمایه گذاری به صورت دستوری سهام شرکتی را خریده اند و امروز ۴۰ درصد زیان ایجاد کرده اند یا از سهام شرکت های زیر مجموعه خریده اند و زیان ایجاد شده، حالا زیان باعث شده آنها زیان را در صورت های مالی خود اعمال کنند 

* آیا شرکت های سرمایه گذاری در بورس در یک سال گذشته که بازار روندی نزولی داشته است سودسازی داشته اند؟
برخی شرکت های سرمایه گذاری به صورت دستوری سهام شرکتی را خریده اند و امروز ۴۰ درصد زیان ایجاد کرده اند یا از سهام شرکت های زیر مجموعه خریده اند و زیان ایجاد شده، حالا زیان باعث شده آنها زیان را در صورت های مالی خود اعمال کنند به همین دلیل میزان سودسازی آنها کاهش یافته است.

* پس از اینکه لایحه بودجه ۱۴۰۱ به مجلس ارائه شد بسیاری از فعالان بازار درباره اثر آن بر بازار سرمایه تحلیل های مختلفی داشتند، تاثیر گذاری لایحه بودجه از چه طریقی امکان پذیر است؟
بودجه باید رابطه بین بازارها را بهینه کند و باعث ایجاد تحرک جدیدی در بازار شود، این لایحه بودجه هنوز به تلفیق نرسیده و توسط مرکزهای پژوهشی هم مورد بررسی قرار نگرفته و همه این فرایندها باید طی شود و ممکن است دو ماه آینده بتوان درباره جزئیات بودجه ۱۴۰۱ حرف زد، اما دورنما این است که با همبستگی دولت مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخص در راستای توسعه عدالت و انضباط مالی عمل شده است.

چطور ممکن است که شرکتی که  سال گذشته ۱۰۰۰ تومان فروخته امروز ۳ هزار تومان می فروشد بعد ارزش سهام آن کاهش پیدا کرده باشد، مگر اینکه اتفاقی برای شرکت افتاده باشد

* با توجه به آمارهای اقتصادی که رشد تورم و نقدینگی را نشان می دهد بازار سرمایه هم باید روندی صعودی می گرفت، اما این اتفاق نیفتاده است، دلیل این مساله چیست؟
در حال حاضر با وجود حجم نقدینگی بالا به دلیل بی ثباتی و بی اعتمادی از بازار، سرمایه ها مهاجرت کرده اند و این مشکل از دولت قبل شروع شد، زیرا دولت روحانی اعلام نکرده بود که سهامدار خرد اول باید مشاوره بگیرد و بعد معامله کند، هرچند بعد مدعی شدند که این موضوع را مطرح کرده بودند، با این حال الان شرایط فرق کرده رئیس قوه قضائیه، رئیس بورس را موظف کرده که ساختار را اصلاح کند که به معنای این است که سرمایه مردم از بین نمی رود، همچنین وقتی آزاد سازی قیمت ها اعلام می شود، به طور قطع بازار روندی صعودی خواهد گرفت و رئیس سازمان بورس هم شفاف اعلام کرده تا جایی که ممکن است قیمت ها باید اصلاح و از حالت دستوری خارج شود. یک موقع گران فروشی مطرح است و یک موقع فردی کالایی می خرد و همان کالا را گرانتر می فرود و اینها با همدیگر متفاوت است که باید در بحث قیمت گذاری مورد توجه قرار گیرند.

* وضعیت گرانی کالا و حتی سودسازی برخی شرکت ها با وضعیت معاملات آنها در بورس همخوانی دارد و این مساله به یکی از چالش های بازار بدل شده است، نظر شما در این باره چیست؟
در حال حاضر نمی توان به صورت کلی درباره نمادها اظهار نظر کرد و باید به صورت جزئی ارزیابی شوند، چطور ممکن است که شرکتی که  سال گذشته ۱۰۰۰ تومان فروخته امروز ۳ هزار تومان می فروشد بعد ارزش سهام آن کاهش پیدا کرده باشد، مگر اینکه اتفاقی برای شرکت افتاده باشد. البته ممکن است که در یک شرکت صورت های مالی زیاندهی داشته باشد که در این حالت افت ارزش سهام آن منطقی است، اما این موضوع برای همه شرکت ها صادق نیست.

وقتی ارزش دلار بالا می رود در ارزش سهام شرکت صادرکننده تغییری ایجاد می شود، مگر اینکه سودآوری از این محل به وجود بیاید و اگر سود ساخت تغییر ارزش سهام نداشت یا برای واردکننده وقتی قیمت ارز کاهش پیدا کرد و در ارزش سهام آن تغییری نشد به معنای این است که معاملات آن واقعی نیست

* سال گذشته بسیاری از نمادها به واسطه افزایش قیمت ارز، با تحلیل ارزش جایگزینی و رشد درآمد صادراتی قیمت سهام خود را بالا برده بودند اما امسال این مساله اصلا رخ نداد، چرا؟
وقتی ارزش دلار بالا می رود در ارزش سهام شرکت صادرکننده تغییری ایجاد می شود، مگر اینکه سودآوری از این محل به وجود بیاید و اگر سود ساخت تغییر ارزش سهام نداشت یا برای واردکننده وقتی قیمت ارز کاهش پیدا کرد و در ارزش سهام آن تغییری نشد به معنای این است که معاملات آن واقعی نیست، در حال حاضر این موضوع توسط قوه قضائیه دنبال می شود و کالاهایی که متروکه هستند هم ارزیابی می شوند و این مساله باعث به نوعی ارزش دارایی شرکت ها را مشخص می کند و باید در صورت های مالی آنها آورده شود.

* بازار سرمایه خیلی نسبت به واکنش مقامات درباره وضعیت شرکت ها، بانک ها و ... حساس شده است، آیا این مساله منطقی است؟
سال گذشته ۲۱۰۰ شرکت به خاطر مداخله بانک ها که ناشی از معوقات و بدهی بوده بسته شدند و این مساله باعث شده که نه بانک به پولش برسد و نه کارکنان و ... به همین دلیل قوه قضائیه ورود کرده اما این مساله نباید اینگونه باشد که با حرف رئیس جمهور یا مقام دیگر درباره این مساله نوسان منفی ایجاد شود و این منطقی نیست و ارزش معاملات بازار و نمادها باید بر پایه صورت های مالی باشد.

در حال حاضر اگر اقلام صورت مالی بانک ها مورد ارزیابی قرار بگیرد نشان می دهد که در شرایط کنونی نرخ تسعیر ارز به نفع بانک ها شده و هرچند  بانک ها نرخ تسهیلاتی ارزی که داده شد با قیمت قبلی دادند و بعد اگر از وجوه اداره شده و بانک مرکزی باشد طبق دستورالعمل رفتار می کنند و باید با نرخ قبلی تسویه شود و این می تواند زیان بسازد، اما اگر از منابع خود بانک باشد هرجور که دوست داشته باشد حساب می کند

* آیا استدلال اینکه افت بازار سرمایه در نتیجه آمارهایی بوده که در لایحه بودجه ۱۴۰۰ آورده شده درست است؟
نباید اصرار بکنیم که بودجه امروز اثری در بورس و دلار داشته است امروز ارکان ثبات ساز در بودجه امسال دیده شده که در بودجه سال گذشته دیده نمی شد و با توجه به اینکه خط قرمز دولت کسری بودجه و استقراض است، این یک نکته مثبت برای مشخص شدن روند بازار خواهد بود.

* اگر اقلام صورت مالی بانک ها مورد ارزیابی قرار بگیرد افزایش قیمت ارز نشان می دهد که در شرایط کنونی نرخ تغییر تسعیر ارز به نفع بانک ها شده اما در بازار معاملات گروه بانکی پر نوسان است، دلیل این مساله چیست؟
در حال حاضر اگر اقلام صورت مالی بانک ها مورد ارزیابی قرار بگیرد نشان می دهد که در شرایط کنونی نرخ تسعیر ارز به نفع بانک ها شده و هرچند  بانک ها نرخ تسهیلاتی ارزی که داده شد با قیمت قبلی دادند و بعد اگر از وجوه اداره شده و بانک مرکزی باشد طبق دستورالعمل رفتار می کنند و باید با نرخ قبلی تسویه شود و این می تواند زیان بسازد، اما اگر از منابع خودش باشد هرطور که دوست داشته باشد حساب می کند و در برخی مواد سود مرکب حساب می کنند با وجود اینکه ممنوع است، اما به دلیل اینکه بانک ها در قرارداد بندهی خاصی به نفع خودشان می نویسند و وام گیرنده ها نمی خوانند و امضا می کنند بعد بانک ها مدعی می شوند که در قرارداد درج شده و این سود را دریافت می کنند، بنابراین تسهیلات ارزی بانک ها به شرایط قرارداد آنها بستگی دارد. از طرف دیگر باید توجه داشت که اگر انضباط وجود داشته باشد و این تسهیلات به موقع به بانک ها برگردد نوسانی در گروه بانکی نوسانی ایجاد نمی شود اما وقتی تسهیلات به موقع پرداخت نشود نوعی سوداگری است که نوسان ایجاد می کند و مشکلاتی در بانک ها به وجود می آورد و در نهایت آنها زیان را به دوش مردم می اندازند.

براساس این گفتگو در ماه های آینده بازار تکلیفش مشخص می شود و نمادهایی که در حال حاضر صورت های مالی شفافی ندارد باید در گزارش های تلفیقی دوازده ماهه آمارها را به صورت دقیق اعلام کنند و این مساله راه آنها را در بورس از شرکت های دیگر جدا می کند و تکلیف سهامداران خرد هم مشخص می شود و شاید اگر نماد آنها زیان ده هست حتی در زیان سهام خود را بفروشند و آنهایی که امیدوار هستند در یک روند سودساز قرار بگیرد سهام خود را برای میان مدت یا بلندمدت نگهدارند تا از زیان خارج شوند.

کد خبر: ۱۲۴٬۹۰۵

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha