خبرگزاری بازار- شیوع ویروس کرونا مشکلات زیادی را برای اقتصاد دنیا ایجاد کرده است. سازمانهای بین المللی از ورود اقتصاد دنیا به رکود خبر دادند و شرایط کشورهای در حال توسعه و بازارهای در حال گذار دنیا را بحرانی ارزیابی کردند. خبری که در ابتدا به نظر می رسید بدترین خبر اقتصادی سال جاری باشد. اما گزارش تازه آنکتاد نشان داد که ابعاد زیادی از این بحران وجود دارد که هنوز مورد توجه قرار نگرفته است. به گزارش آنکتاد در نتیجه شیوع ویروس کرونا در دنیا و آسیبی که صنایع و فعالیتهای اقتصادی متحمل شده اند، سرمایه گذاری مستقیم خارجی دردنیا کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.بر مبنای گزارش منتشر شده در اولین روزهای ماه آوریل سال ۲۰۲۰، در سال جاری افت ۳۰ تا ۴۰ درصدی سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا اتفاق می افتد که چالشی بزرگ برای اقتصاد و بازار کار دنیا ایجاد خواهد کرد. این در حالیست که در ابتدای ماه مارس میزان افت سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا در نتیجه شیوع ویروس کرونا حداکثر ۵ درصد پیش بینی شده بود.
افت سرمایه گذاری، چالشی جدی است
سازمان ملل در وبسایت رسمی خود با اشاره به گزارش آنکتاد نوشت:« سرمایه گذاری مستقیم خارجی یکی از فاکتورهای مهم رشد اقتصادی در کشورها است. این سرمایه ها می تواند زمینه ساز افزایش فرصتهای شغلی، افزایش سطح درآمد مردم، توسعه زیرساختی و در نهایت رشد اقتصادی و ارتقای سطح رفاه کشورها شود. با از بین فتن این فاکتور می توان انتظار تشدید وضعیت رکودی در اقتصاد دنیا را داشت.»
سازمان ملل به تغییر پیش بینی در مورد افت سرمایه گذاری خارجی در دنیا طی یک ماه اخیر اشاره کرد و نوشت:« وضعیت اقتصادی دنیا وخیم تر شده است و به همین دلیل انتظار می رود سرمایه گذاری هم در دنیا تنزل یابد. شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف و افزایش هزینه های اقتصادی آن باعث شد که سال جاری به یکی از سالهای غیر قابل پیش بینی در عرصه اقتصادی تبدیل شود و همین فاکتور به خودی خود عامل مهمی در تضعیف اقتصاد دنیا خواهد بود. از طرف دیگر غیرقابل پیش بینی بودن شرایط، عدم اطمینان در مورد نحوه پایان این بحران و هزینه هایی که این بحران به اقتصاد دنیا وارد می کند باعث می شود تا سرمایه گذاران تمایلی برای سرمایه گذاری نداشته باشند و در نتیجه سرمایه گذاری کاهش پیدا کند.»
سازمان ملل بر این باور است هرچه دنیا موفقیت کمتری در کنترل شیوع ویروس کرونا بدست آورد و این ویروس مدت بیشتری بر اقتصاد و زندگی مردم در دنیا رخنه کند، میزان افت سرمایه گذاری مستقیم خارجی در دنیا بیشتر خواهد شد. آنکتاد پیش بینی می کند اگر دنیا نتواند تا سه ماه آینده موفقیتی در کنترل بحران ناشی از شیوع ویروس بدست آورد، هزینه های اقتصادی این بحران بزرگتر می شود و افت سرمایه گذاری در دنیا هم از مرز ۴۰ درصد بیشتر خواهد شد. مساله ای که عمق رکود اقتصادی دنیا را بیشتر می کند و زندگی انسانهای زیادی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
فاکتورهای زیادی هنوز ناشناخته است
سازمان ملل با توجه به ابعاد وسیع این بحران نوشت:« نمی توان به طور قطع در مورد زمان کنترل بحران ، شدت آسیب وارد شده به اقتصاد دنیا، هزینه هایی که دولتها تا پایان دوره برای مقابله با این بحران انجام می دهند و تبعات افزایش هزینه های دولتی روی اقتصاد دنیا بعد از پیروزی بر ویروس کرونا صحبت کرد. حتی نمی توان گفت که کدام کشورها هزینه های انسانی و اقتصادی بیشتری متحمل می شوند و کدام کشورها کمتر آسیب می بینند. تنها مساله ای که می توان با اطمینان در مورد ان صحبت کرد این است که دنیا بعد از پایان بحران کرونا متفاوت خواهد بود. ساز و کار جدید و شاید سیاستهای تازه ای برای مقابله با چالشهای اقتصادی مورد نیاز خواهد بود.»
یکی از فاکتورهایی که می تواند روی وضعیت اقتصاد دنیا بعد از پایان این همه گیری تاثیر داشته باشد، مبلغ کمکهای مالی ارایه شده توسط دولتها و نحوه هزینه کرد این بودجه ها است. اگر این بودجه به درستی مورد استفاده قرار گیرد می تواند بخش زیادی از مشکلات را پوشش دهد و سرعت بازسازی اقتصادی را افزایش دهد.
آسیب اقتصادی کشورهای صنعتی بیشتر است
سازمان ملل متحد با اشاره به این مطلب که تا کنون آسیب اقتصادی وارد شده به شرکتهای بزرگ و چند ملیتی در کشورهای توسعه یافته بیشتر از کشورهای در حال توسعه بود نوشت:« آمارها نشان می دهد میزان درآمد شرکتهای بزرگ چند ملیتی در کشورهای صنعتی از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا کنون ۳۵ درصد کاهش یافته است در حالیکه میزان درآمد شرکتهای فعال در کشورهای در حال توسعه ۲۰ درصد تنزل داشته است.ما اطمینان داریم که هزینه تحمیل شده به اقتصادهای صنعتی بیشتر از هزینه تحمیل شده به اقتصادهای در حال توسعه است و این تفاوت هم به تفاوت در ویژگی های اقتصادی این کشورها باز می گردد ولی به دلیل بالاتر بودن ارزش بودجه ای که دولتها برای حمایت از اقتصاد در کشورهای صنعتی در نظر می گیرند ، سرعت بازسازی اقتصادی در این کشورها هم بالاتر است و شاید تجربه رکود و بحرانی مشابه کشورهای در حال توسعه را نداشته باشند.»
سازمان ملل هشدار داده است که ویروس کرونا باعث به زانو درآمدن اقتصاد کشورهای در حال توسعه می شود ولی چنین انتظاری در مورد کشورهای صنعتی وجود ندارد.
نظر شما