۸ آذر ۱۴۰۰ - ۰۰:۰۱
پنبه شمال ایران رشته شد| خشکسالی بلای پنبه زارها
بازار گزارش می‌دهد؛

پنبه شمال ایران رشته شد| خشکسالی بلای پنبه زارها

بهشهر- روزی روزگاری مازندران قطب پنبه در شمال بود و اکنون از طلای سفید فقط یاد و نشانی در مزارع به جا مانده است.

بازار؛ گروه استان‌ها: مازندران طی چند دهه قطب پنبه کشور بود و بیش از ۲۰ هزار هکتار از مزارع آن به کشت پنبه اختصاص داشت و اکنون به زحمت کمتر از هزار هکتار از اراضی به کشت این محصول استراتژیک اختصاص دارد.

توقف صادرات پنبه از یکسو، پایین بودن قیمت‌ها، تعطیلی کارخانه‌ها و نبود صنایع تبدیلی پنبه مازندران را طی دهه‌های اخیر رشته کرد و رغبت کشاورزان را به کشت طلای سفید کاهش داد.

در حال حاضر مناطق شرقی مازندران از جمله بهشهر، گلوگاه بیشترین مزارع پنبه را به خود اختصاص داده اند و رقم‌هایی نظیر لطیف، گلستان و مای در این اراضی کشت می‌شود. گرانی هزینه‌های تولید و نبود خریدار سبب شده تا اشتیاق کشاورزان برای پنبه کاری کمتر شود.

فصل پنبه چینی در مازندران همراه با رنج و سختی است و به گفته کشاورزان، حمایت از پنبه کاران برای توسعه و رونق تولید امری مهم است. گیلک یک کشاورز مازندرانی که بخشی از مزارع خود را به کشت پنبه اختصاص داده است، افزود: قیمت سموم هم بالاست و علاوه براین کارایی لازم را ندارد.

قیمت خرید تضمینی قبل از کشت اعلام شود
وی با عنوان اینکه هزینه برداشت بالاست، گفت: تقاضا داریم فاصله بین چین اول و دوم کارخانه اقدام به وش پنبه داشته باشد از سوی دیگر انتظار داریم قیمت خرید تضمینی پنبه قبل از کشت اعلام شود.

پنبه مازندران رشته شد| خشکسالی بلای پنبه زارها

وی ادامه داد: با اعلام قیمت خرید تضمینی پنبه قبل از کاشت، پنبه کار حساب و کتاب می‌کند تا ببیند پنبه کاری برایش به صرفه هست یا خیر.

بانویی که ۴۱ سال به پنبه کاری مشغول است، در گفتگو با خبرنگار بازار اظهار داشت: کار پنبه چینی به مدت سه ماه ادامه دارد و تمامی فرایند جز پنبه چینی با دستگاه انجام می‌شود.

مریم ابراهیمی خواستار حمایت مسئولان از کشاورزان پنبه کار و پنبه چین شد و گفت: باید ارقام جدید و مناسب ترویج داده شود زیرا پنبه کاری از کاشت تا برداشت دارای سختی و زحمات زیادی است.

کشاورزان پنبه کار، حمایت نشدن و عدم تأمین ارقام مناسب و تعطیلی کارخانه‌ها را از جمله دلایل پایین بودن سطح کشت پنبه اعلام و عنوان کرده اند، با رونق پنبه کاری می‌توان چرخ‌های زنگ زده صنعت را به چرخش درآورد.

طی سال‌های اخیر قیمت پنبه افزایش یافت و فعال شدن چرخ‌های نساجی مازندران، سبب شده تا سطح کشت پنبه سال جاری در مازندران از ۶۰۰ هکتار فراتر رود و پیش بینی می‌شود این میزان در سال آتی از هزار هکتار بیشتر شود.

دستگاه پنبه چینی نیاز است
سال جاری ۸۰۰ هکتار از مزارع مازندران پنبه کشت شد که ۱۷۰ هکتار براثر خشکسالی از بین رفت و از مجموع پنبه زارها ۹۰ درصد در بهشهر و مابقی در گلوگاه وجود دارد. مجید بهادری معاون جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه کاشت پنبه به صورت مکانیزه مدنظر است، گفت: به دلیل قیمت بالا هنوز نتوانستیم ماشین برداشت پنبه را خریداری و تهیه کنیم.

وی افزود: امیدواریم با ایجاد تشکل نسبت به تأمین نیازهای پنبه کاران اقدام شود.

وی با اظهار اینکه ارقام لطیف، گلستان، سفید در منطقه کشت می‌شود، پیش تولید پنبه را هزار و ۵۰۰ تن بیان کرد.

ابراهیم هزارجریبی مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی نیز در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه در آغاز راه توسعه پنبه هستیم تا عقب ماندگی شدید در تولید این محصول استراتژیک را جبران کنیم، گفت: در حال حاضر کسری مورد نیاز صنایع نساجی را از طریق واردات می‌کنیم.

پنبه مازندران رشته شد| خشکسالی بلای پنبه زارها

وی با اظهار اینکه در سال جاری قیمت پنبه داخلی بیشتر از پنبه خارجی بوده است، گفت: صنعت نساجی به این نتیجه رسید تا از از کشاورزان حمایت صورت گیرد و ما نیز اجازه نخواهیم داد تا پنبه دست کشاورزان باقی ماند.

وی گفت: قیمت تضمینی بسیاری از محصولات متفاوت است ولی در برخی زراعت‌ها نظیر پنبه هرچند قیمت تضمینی را دولت اعلام کرد ولی اگر قیمت بازار بیش از نرخ تضمینی باشد، دولت در آن ورود نمی‌کند.

قیمت تضمینی بسیاری از محصولات متفاوت است ولی در برخی زراعت‌ها نظیر پنبه هرچند قیمت تضمینی را دولت اعلام کرد ولی اگر قیمت بازار بیش از نرخ تضمینی باشد، دولت در آن ورود نمی‌کند

هزارجریبی با اظهار اینکه مازندران در سال‌های اوج تا ۲۰ هزار هکتار سطح کشت پنبه داشت، گفت: دو سالی وضعیت پنبه صعودی شده است هرچند نسبت به سال‌های اوج در سراشیبی قرار داریم.

مجری طرح پنبه وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: امسال بیش از ۶۰۰ هکتار زیر کشت پنبه رفت و پیش بینی می‌شود در سال آینده نیز هزار هکتار پنبه در استان کشت شود.

به گزارش بازار، نبود حمایت‌های لازم و پایین بودن نرخ خرید سبب شده تا وضعیت پنبه مازندران هر سال بدتر از سال قبل شود و با چنین روند نمی‌تواند امیدوار بود که مازندران دوباره به قطب طلای سفید تبدیل شود.

کد خبر: ۱۱۹٬۷۹۷

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha