۲۵ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۴
لایروبی سد «اکباتان» همدان تاثیری بر ذخیره آب شرب ندارد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان همدان:

لایروبی سد «اکباتان» همدان تاثیری بر ذخیره آب شرب ندارد

همدان- ستوده، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای همدان با تاکید بر اینکه لایروبی سد اکباتان هیچ تاثیری بر ذخیره آب شرب ندارد، گفت: این روند نه تنها توجیه اقتصادی ندارد بلکه موثر هم نیست.

به گزارش بازار و به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه ای همدان، منصور ستوده در خصوص وضعیت سد اکباتان و گمانه زنی ها در خصوص موقعیت لایروبی آن عنوان کرد: یکی از مبانی اصلی طراحی سدها، تله اندازی رسوباتی است که در رژیم طبیعی رودخانه منتقل می شوند که این حجم ترسیب براساس طول عمر و دوره بهره‌برداری سد تعیین می‌شود.

وی با عنوان اینکه عمدتاً سدها براساس تله اندازی رسوبات منتقل شده با دبی‌های پایه طراحی می شوند، اضافه کرد: بر این اساس طبق مشخصات فنی سدها، همواره حجمی تحت عنوان حجم مرده برای تله‌اندازی ذرات رسوب در نظر گرفته می‌شود و تراز مجاری انتقال آب سد با پیش بینی تراز نهشته‌های رسوبی در طول عمر سد تعیین و جانمایی و ساخته می‌شود تا در طول دوران بهره برداری از سد تجمع رسوبات انتقالی توسط دبی‌های پایه در آن صورت گیرد و جریانات غلیظ از طریق دریچه های تحتانی تخلیه شوند.

وی با بیان اینکه با این روند می توان رسوبات را مدیریت کرد و وارد عرصه لایروبی نشد، گفت: از سویی میانگین هزینه برداشت فیزیکی نهشته‌های رسوبی (لایروبی) از مخازن سدها حداقل ۶ دلار به ازای هر متر مکعب است و به همین دلیل در سطوح بزرگ مقیاس در دنیا استفاده نمی‌شود.

ستوده اضافه کرد: مجاری آبگیر سد اکباتان طوری طراحی شده که در طول عمر مفید سد، رسوبات تحت عنوان حجم مرده در زیر تراز آبگیری تجمع کنند.

وی با بیان اینکه یک بار در سال ۷۸ و قبل از افزایش ارتفاع سد اکباتان حدود یک میلیون متر مکعب رسوبات سد در طول پنج ماه از آبان تا اسفند خارج شد، عنوان کرد: با افزایش ارتفاع حجم مرده برای تجمع رسوبات در طول عمر سد پیش بینی شده است.

ستوده با اشاره به اینکه هر چند در حال حاضر، لایروبی سد هیچ تاثیری بر ذخیره آب شرب با توجه به آورد سالانه رودخانه ندارد ولی اگر در طول ۶ ماه حدود یک میلیون متر مکعب لایروبی انجام شود، برای این روند حدود ۱۵۰ میلیارد تومان نیاز است، گفت: یک میلیون آب جایگزین شده تنها مصرف ۱۰ روز شهر همدان است؛ بدین سان این روند، هم توجیه اقتصادی ندارد و هم به عنوان حجم مرده قبلاً در طراحی سد پیش بینی شده است.

کد خبر: ۱۱۲٬۰۹۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha