خبرگزاری بازار- بالاخره طرح حمایت دولت امریکا از اقتصاد در برابر شیوع ویروس کرونا به تصویب هیات دولت و سنای امریکا رسید قرار بر این شد در صورت تصویب این طرح در کنگره ، دولت امریکا ۲ هزار میلیارد دلار به اقتصاد تزریق کند. قرار است این حمایت ها در قالب انواع یارانه های به افراد حقیقی و حقوقی داده شود که نوع خود برای کشور مدعی اقتصاد لیبرالی قابل تامل و توجه است.
انتشار خبر تصویب این طرح باعث شد تا از التهاب بازارهای مالی در امریکا و اروپا کاسته شود و قیمت نفت در بازار جهانی ارتقا یابد. اگرچه این عکس العملی موقتی است و می توان از آن به عنوان آثار روانی تصویب این بودجه نام برد.
گاردین در این مورد نوشت:«ارزش این بسته حمایتی دولت امریکا معادل ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی امریکا یعنی بزرگترین اقتصاد دنیا است. این در حالیست که در سال ۲۰۰۸ میلادی امریکا تنها ۸۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد تحمیل کرده بود و این رقم توانست بستر را برای خارج شدن از بحران فراهم کند. مقایسه بودجه حمایتی امریکا از اقتصاد در برابر کرونا با بودجه ای که در سال ۲۰۰۸ میلادی به اقتصاد این کشور تزریق شد نشان دهنده بزرگی بحران کنونی است. »
این روزنامه با اشاره به فشار زیادی که این بسته حمایتی مالی به بودجه وارد می کند و تاثیری که در افزایش سطح بدهی ها دارد نوشت:« به نظر می رسد بودجه سال جاری دولت امریکا افزایش چشمگیری داشته باشد و تا مرز ۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد. البته مدت زمانی که اقتصاد دنیا و اقتصاد امریکا درگیر این ویروس است و شدت آسیبی که به اقتصاد وارد می شود هم عوامل اثر گذاری است.»
همچنین نمی توان از این نکته هم غافل شد که این بسته بزرگترین بسته کمک مالی ارایه شده توسط دولت امریکا در تاریخ است و می تواند اندکی از بار تحمیل شده به بخش بهداشت و درمان، صنعت هواپیمایی، صنایع خدماتی و در کل اقتصاد امریکا که در اثر این شیوع ویروس کرونا و اجرای تمهیدات جهانی برای مقابله با آن،با چالشهای زیادی روبرو شده اند بکاهد.
تفکیک تخصیص بسته حمایتی امریکا از اقتصاد در برابر کرونا
طی ۲۴ ساعت گذشته تمامی رسانه های امریکایی از جزییات این طرح و اثرات آن صحبت می کنند. طبق گزارش منتشر شده توسط سی ان ان دولت امریکا در نظر دارد ۲۵۰ میلیارد دلار را برای پرداخت مستقیم به خانوارها و افراد امریکایی اختصاص دهد که این مبلغ معادل تخصیص دادن ۱۲۰۰ دلار به هر فرد امریکایی که درآمد کمتر از ۷۵ هزار دلار دارند یا ۲۴۰۰ دلار به هر زوج امریکایی که درآمدی کمتر از ۱۵۰ هزار دلار در سال دارند، است. البته خانواده هایی که دارای فرزند باشند، به ازای هر فرزند ۵۰۰ دلار در ماه دریافت خواهند کرد.
سی ان ان در ادامه نوشت: «قرار بر این است ۳۵۰ میلیارد دلار به کسب و کارهای کوچک اختصاص داده شود که این مبلغ به صورت وام در اختیار آنها قرار می گیرد و ۲۵۰ میلیارد دلار برای پرداخت حقوق و بیمه بیکاری اختصاص داده شود . دلیل تخصیص این سهم بالا برای بیمه بیکاری این است که انتظار می رود شماری از کسب و کارها تعطیل شوند و بر نرخ بیکاری اضافه شود. قرار بر این است که حقوق بیکاری افرادی که در جریان این بحران شغلشان را از دست داده اند، چهار ماه بیشتر از قبل پرداخت شود و بیمه بیکاری آنها هم ۱۳ هفته بیشتر از قوانین قبلی ادامه یابد.»
قرار است ۵۰۰ میلیارد دلار از بودجه حمایتی دولت برای تخصیص وام به شرکتهای بزرگی که در جریان انتشار ویروس با بحران روبرو شدند، در نظر گرفته می شود. از طرف دیگر ۱۳۰ میلیارد دلار برای تامین تجهیزات و امکانات مورد نیاز بیمارستان ها صرف خواهد شد و ۱۵۰ میلیارد دلار برای تامین منابع مالی دولت مرکزی و دولتهای ایالتی برای اجرای طرح های ضروری در مقابله با انتشار ویروس کرونا صرف می شود. قرار بر این است که ۵۰ میلیارد دلار از ابن بودجه به شرکتهای هوایی که در اثر ممنوعیت پرواز ضرر کرده اند، اختصاص یابد.
شماری از دموکراتها به نحوه هزینه کردن بسته حمایتی انتقاد دارند
برخی از سناتورهای دموکرات بر این باورند این بسته حمایتی از نیروی کار امریکایی حمایت لازم را نمی کند و بیشتر تمرکز آن روی کارفرماها است. البته آنها معتقدند توانسته اند طی چهار روزی که با دولت مذاکره کرده اند بخشی از ضعف های موجود در بسته حمایتی که در ابتدا توسط دولت مطرح شده بود، را برطرف کنند ولی بازهم در اقتصاد بحران زده امروز باید از کارگران و کارمندان حمایتهای بیشتری انجام شود. تخصیص ۱۰ میلیارد دلار کمک مالی به کسب و کارهای بحران زده و کوچک و افراد خود اشتغال یکی از گام هایی است که توسط دولت قرار است برداشته شود.
کوین لاین یکی از تحلیل گران اقتصادی در مورد این طرح به سی ان ان گفت:« در اینکه اقتصاد امریکا نیاز به حمایت دارد شکی نیست ولی باید طرح به گونه ای باشد که فشار مالی مضاعف به افراد وارد نشود. افزایش میزان بدهی افراد از طریق افزیش وامهایی که در آینده باید بازپرداخت کنند ، تنها به مشکلات می افزاید.»
به هر حال این بسته حمایتی می تواند باری از مشکلات اقتصاد امریکا در جریان شیوع ویروس کرونا بردارد ولی اینکه چقدر می تواند از اقتصاد در مقابل رکود حمایت کند، تنها با گذشت زمان مشخص می شود.
نظر شما