به گزارش بازار، تعداد صرافی رمز ارز امروزه در ایران بسیار زیاد است. میتوان گفت تعداد این صرافیها درحال نزدیک شده به تعداد صرافیهای ارز فیات است. ناگفته پیداست که این صرافیها به دلیل بالا رفتن سطح تقاضای مردم برای خرید ارزهای دیجیتال تاسیس میشوند.
با وجود بالا رفتن سطح تقاضای مردم برای خرید ارزهای دیجیتال هنوز بسیاری با این ارزها آشنایی کامل ندارند. هرچند برای استفاده از این داراییها نیاز نیست کارکرد آنها را به طور دقیق بشناسیم اما آشنایی کلی با آنها میتواند به افزایش احتمال موفقیت در استفاده از این داراییها کمک زیادی کند.
بیتکوین مهمترین ارز دیجیتال جهان است. این ارز که بیش از ۱۰ سال پیش اختراع شد، درصد قابل توجهی از بازار را در اختیار دارد. امروزه در صرافیها بیشتر مردم دنبال خرید این ارز هستند. برای مثال خرید و فروش بیت کوین در فینیکس مهمترین بازار این صرافی ارز دیجیتال بهشمار میرود.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین نوعی ارز مجازی است که با رسیدن قیمتش به ۱۳ هزار دلار در اوایل سال ۲۰۱۸، به شهرت و شکوفایی زیادی رسید. این ارز دیجیتال، ترکیبی بود از خلاقیت، پشت سر گذاشتن موانع قانونی و کنار زدن واسطهها در امور مالی و بانکی مختلف که تراکنشهای مالی را در سطحی بینالمللی مقدور میساخت. به همین خاطر در مدت کوتاه ظهورش توانست توجه زیادی را به سمت خود جلب کند.
بعد از «Bitcoin» رمزارزهای بسیاری پا به دنیا گذاشتند که ویژگیهایی شبیه به آن داشتند و دارند. کریپتوکارنسیها یا رمزارزها ویژگیها و ظرفیتهای فوقالعادهای دارند و به همین دلیل است که با گذشت حدود ۱۰ سال از روی کار آمدنشان شهرت زیادی پیدا کردهاند.
کریپتوکارنسیها در بستر شبکهای بزرگ فعالیت میکنند که به آن «بلاک چین» میگویند. این شبکه، کاربران بسیار زیادی دارد و نمیتوان در دادههای آن دخل و تصرف کرد.
«گسترده بودن»، «تعداد زیاد کاربران»، «نبود امکان تخلف و تقلب در شبکه» و «نبود ناظری بر شبکه» آن را به محیطی آزاد و اثربخش برای فعالیتهای ارتباطی در حیطههای گوناگون بدل میسازد.
چه کسی بیت کوین را اختراع کرد؟
سازنده بیت کوین، فردی به نام «ساتوشی ناکوموتو» (Satoshi Nakomoto) است. دقیقا مشخص نیست که ساتوشی ناکوموتو واقعا یک فرد است یا گروهی از افراد تحت این نام، اقدام به تولید «Bitcoin» کردهاند.
بعد از تولد این رمزارز، دیگر خبری از ساتوشی ناکوموتو به گوش نرسید. مدتی بعد، رمزارزهای متفاوت دیگری مانند «لایتکوین»، «اتریوم» و… هم به دنیا معرفی شدهاند.
یکی از مزایای اصلی «Bitcoin» این است که میتوان آن را در حالت آفلاین هم در یک سختافزار امن ذخیره کرد. به این حالت، «ذخیره سرد» گفته میشود. با وجود ذخیره سرد، امکان به سرقت رفتن رمزارزها به صفر میرسد.
ذخیره سرد، در مقابل «ذخیره گرم» قرار دارد. ذخیره گرم، نوعی ذخیرهسازی است که طی آن، دادهها روی سطح اینترنت ذخیره میشوند و در نتیجه، امکان به سرقت رفتن آن به وجود میآید.
بیت کوین چطور کار میکند؟
بیت کوین یک دارایی دیجیتال است که بر بستر شبکه بلاک چین پیادهسازی شده است. بلاک چین یک سیستم به اشتراک گذاری اطلاعات است که همه افراد حاضر در آن شبکه به این اطلاعات که در دفتر کل نگهداری میشوند دسترسی دارند.
در سیستم بانکداری فقط بانک از نقل و انتقال دارایی و تمام جزئیات آن باخبر میشود، اما در بلاک چین این اطلاعات در دفتر کل مرکزی که همه به آن دسترسی دارند ثبت میشود.
در هر اشتراکگذاری کد فرستنده، کد گیرنده و مبلغ ارسالی مشخص میشود، در دفتر ثبت میگردد و تا ابد امکان رجوع به آن وجود دارد. حجم فعلی دفتر «Bitcoin» به بیش از ۳۲۰ گیگابایت رسیده است.
هر کیف پول یک سیستم امنیتی قوی دارد که از دو کد تشکیل شده است، یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی. هر تراکنشی که در شبکه رمزارزها انجام میشود با کلید خصوصی شما که بر اساس یک سیستم رمزنگاری خیلی قوی تولید شده است، امضا میگردد.
توجه داشته باشید فقط شما به کلید خصوصی دسترسی دارید ولی هنگامی که تراکنش در دفتر مرکزی ثبت شود، افراد میتوانند آن تراکنش را بر اساس کلید عمومی مشاهده کنند.
چرا بیت کوین محبوب است؟
دیجیتالی بودن
«Bitcoin» یک ارز کاملا مجازی است که معادل فیزیکی ندارد. به همین دلیل برای ذخیره آن به فضای خاصی نیاز ندارید.
شفاف است
تمام تراکنشهای این رمزارز در دفترکلی که همه به اطلاعات آن دسترسی دارند ثبت میشود. هر کیف پول یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی دارد. کلید عمومی در تراکنشهای ثبت شده قابل مشاهده است. با مراجعه به دفترکل مرکزی میتوان میزان دارایی را مشاهده کرد.
امنیت بالایی دارد
این رمزارز روی شبکه بلاکچین که با استفاده از پروتکلهایی خاص، امنیت آن تضمین میشود کار میکند. نودها (چه نودهای معمولی و چه ماینرها) با پیروی از یک سری دستورات خاص به تایید یا رد تراکنش میپردازند. همچنین نودهای استخراجکننده یا ماینر، نقش اساسی در امنیت شبکه دارند.
غیرمتمرکز است
بر خلاف ارزهای فیات رایج در کشورها، ارز دیجیتال، تحت نظارت هیچ سازمان یا دولتی نیست. میتوان این ویژگی را به طور همزمان، نقطه قوت و ضعف آن به شمار آورد. چون به دلیل نبود نظارت بر این سیستم، گزینهای مناسب برای کلاهبرداری به شمار میرود؛ کما اینکه تا به امروز بارها این اتفاق افتاده است.
سرعت بالا و کارمزد کم
نقل و انتقال دارایی توسط این رمزارز در مدت زمان کوتاهی انجام میشود. این در حالی است که اگر تجار بخواهند به صورت بینالمللی نقل و انتقالات مالی داشته باشند باید چند روز منتظر بمانند.
گذشته از این، کارمزد انتقال ارزهای دیجیتال، بسیار کمتر از انتقال ارزهای فیات است. البته با افزایش سختی شبکه، کارمزد ارزهای رمزنگاری شده هم روندی صعودی به خود گرفته است.
تضمین انجام تراکنش
تراکنشهای صورت گرفته در شبکه بیت کوین به هیچ عنوان لغو نمیشوند. به همین دلیل اگر شما رمزارز خود را اشتباها به شخصی که نمیشناسید بفرستید دیگر امکان برگشت ارزهای دیجیتالی شما وجود ندارد. ولی اگر فرد را بشناسید تنها با ارسال مجدد فرد، ارزهای شما بازگردانده میشوند.
این ویژگی برای تضمین انجام تراکنش به شبکه اضافه شده است. به این ترتیب، گیرنده به هیچ عنوان نمیتواند ادعا کند که رمزارزها را دریافت نکرده است.
البته بیت کوین همیشه بیشترین سوددهی را ندارد. بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری ارزهایی هستند که با استراتژی سرمایهگذاری شما همخوانی داشته باشند. (برای مشاهده لیست بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه گذاری اینجا کلیک کنید.) اگر میخواهید برای آینده ارز بخرید بیتکوین میتواند گزینه مناسبی باشد. این ارز در یک سال گذشته حدود پنج برابر رشد کرده است.
نظر شما