خبرگزاری بازار-گروه استان ها: مشهد به عنوان دومین کلانشهر مذهبی جهان افزون بر ۲۵۰ هزار نفر گنجایش اقامت موقت و دائم سالانه دارد که به دلیل بیماری کرونا آمار زائران در اقامت گاه های استان دچار سقوط شد.
سال گذشته در چنین روزهایی استان خراسان رضوی شاهد برگزاری ۱۶۸ جشن نوروزگاه بود و مهمترین این جشن ها که سرآغاز توسعه روابط فرهنگی و تجاری محسوب می شد آغاز نوروزگاه مشترک ایران و ترکمنستان بود.
فروردینماه ۹۸ برپایی مراسم نوروزگاه مشترک ایران و ترکمنستان بسیاری از مقامات بلند پایه خارجی و داخلی از جمله «آنا گلدی قراجایف» وزیر فرهنگ ترکمنستان و «علی اصغر مونسان» رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران را به مشهد مقدس کشاند اما امسال بیماری کرونا موجب شد تا پای بسیاری از مسئولان و گردشگران از این استان بریده شود.
خراسان رضوی که همه ساله به دلیل وجود ضریح مضجع ثامن الحج(ع) پذیرای ۳۲ میلیون زائر در طول سال بوده است امسال مجبور شد با بستن درهای حرم مطهر برای حفظ سلامتی مردم انگیزه بسیاری از مسافران را برای سفر به این استان از بین ببرد و این حساسیت تا آن جا رسید که حتی استاندار خراسان رضوی اعلام کرد هیچ یک از مهمانسراهای دستگاههای دولتی حق پذیرایی از مهمان را ندارند و هیچ اداره ای حتی حق دعوت وزیر یا معاون وزیر را نیز ندارد.
اقامت میلیونی به صفر رسید
اسکان شش میلیون و ۷۰۰ هزار نفر شب اقامت در فاصله ۲۵ اسفند تا ۱۶ فروردین در خراسان رضوی عدد بزرگی برای صنعت و اقتصاد گردشگری محسوب می شود که سال گذشته این استان از آن بهره مند بود اما متاسفانه امسال این رقم و آمار در سال ۹۸ به صفر رسید.
در حالی که بررسی آمار ستاد اجرایی خدمات سفر خراسان رضوی در سال گذشته حکایت از ورود ۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر زائر و گردشگر در نوروز ۹۸ داشت اما این آمار نیز امسال با سقوط مواجه شد.
حضور مسلمانان و شیعیان از دیگر کشورها در شهر مشهد، خود دارای ارزآوری خاصی بوده که در حال حاضر با شرایط موجود، تا برطرف شدن کامل نگرانیها از سوی گردشگران، این سیستم ارزآوری دچار اختلال است.
ضربه مهلک به هتل داران
در همین رابطه رئیس جامعه حرفهای هتلداران خراسان رضوی با بیان اینکه وضعیت پرسنل و کارکنان هتلها در مسائل اقتصادی مهم ترین موضوعی است که باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار می کند: در حال حاضر قریب به اتفاق هتل ها تعطیل و کارکنان آن بیکار شدند.
امیر سزاوار با بیان اینکه هتلداران به حمایت جدی در این زمینه نیار دارند به ما می گوید: با انتشار خبر کرونا و در حالی که ظرفیت هتل ها و رزرو هی اینترنتی در حال تکمیل شدن بود اما به ناگاه با ریزش ۸۰ درصدی در اسفند ماه روبرو شد و در نهایت پذیرش میهمان ممنوع شد.
وی با بیان اینکه هزینه نگهداری هتل ها بسیار سنگین است، اظهار می کند: بیشترین هزینه هتلها هزینه پرسنل است که بالغ بر ۵۰ درصد کل هزینههای جاری را شامل می شود که با احتساب هزینه حامل های انرژی رقم قابل توجهی می شود.
وی ابراز می کند: در اسفند ماه طبق بخشنامه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به ما اعلام شد تا هر گونه کنسلی از سوی مسافر و مهمان بدون هیچ کسر وجهی انجام شود و وجه پیشپرداختی مسافر و مهمان به او بازگردانده شود و لذا هتل ها متاثر از این بیماری بیشترین ضرر را متحمل شدند که امیدواریم دولت حمایت لازم را در دستور کار قرار دهد.
سزاوار ادامه می دهد: متاسفانه این بیماری بسیاری از کارکنان شاغل در هتلها، مراکز اقامتی، دفاتر خدمات مسافرتی، رستورانها و تالارها را بلاتکلیف گذاشته است و اولین قدم برای کمک به این افراد در این وضعیت باید از سمت اداره کار و وزارت گردشگری برداشته شود.
کمترین تعداد زائر در طول سال های گذشته
آسیبهایی که بحران کرونا برای مقصد گردشگری همچون شهر مشهد به عنوان قطب گردشگری مذهبی و زیارتی ایران دارد، بسیار بالا متصور میشود.
البته از جایی که هنوز بحران به اتمام نرسیده و ما به تازگی وارد آن شدهایم، به واقع نمیتوان حجم و میزان خسارت مادی و غیرمادی آن را برآورد کرد، اما وسعت آن در سطح بالایی خواهد بود؛ بهویژه در شهری همچون مشهد که عمده سیستم اقتصادی آن بر اساس حضور زائر و مراودات مالی بین زائر و سیستمهای خرد اقتصادی در شهر انجام می شود.
فرماندار مشهد هم با بیان اینکه آمار گردشگری سال گذشته و برنامه های اندیشیده شده برای استقبال از زائران با امسال قابل مقایسه نیست، اظهار کرد: ما در سال گذشته در چنین ایامی روزانه بیش از ۹۰ رام قطار داشتیم که ظرفیت آنها بیش از ۸۰ درصد بود که امسال این رقم به حداکثر هشت رام قطار رسید که البته همین هشت رام قطار نیز با ۴۰ درصد ظرفیت حرکت می کند.
محمدرضا هاشمی با اشاره به اینکه در سال گذشته روزانه پنج رام قطار فقط از استان قم داشتیم به خبرنگاران گفت: در این رابطه جناب استاندار به برخی از استانها از جمله استان قم نامه زدند و در نهایت این سفرها متوقف شد و ما دیگر مسافری از استان قم نداریم.
وی با اشاره به این موضوع که سال گذشته در چنین ایامی روزانه ۱۲۰ پرواز رفت و برگشت در مشهد داشتیم، اظهار کرد: به منظور حفظ جان و سلامتی مردم و زائران بارگاه رضوی با تصمیم شجاعانهای که توسط تولیت آستان قدس گرفته شد حرم رضوی موقتا تعطیل شد و لذا این موضوع نیز علاوه بر رعایت مردم برای خانه ماندن باعث شد تا ورود مسافران به حداقل برسد و آمار ۱۲۰ پرواز رفت و آمد در طول روز به تعداد ۱۹ پرواز کاهش پیدا کند.
نظر شما