۱۶ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۷:۱۵
رویکرد آمریکا به برجام در دوره جدید تغییر نخواهد کرد| در بهترین حالت تحریمها تعلیق می شوند
استاد دانشگاه آلاباما امریکا در گفتگو با بازار:

رویکرد آمریکا به برجام در دوره جدید تغییر نخواهد کرد| در بهترین حالت تحریمها تعلیق می شوند

پروفسور نادر انتصار معتقد است با آمدن تیم هسته ای جدید ایران، هدف اصلی آمریکا در برجام فشار بر ایران برای امتیازات بیشتر و گنجاندن شرایط جدید در برجام ثابت خواهد ماند.

بازار؛ گروه بین الملل: دور ششم مذاکرات وین در حالی روز یکشنبه ۳۰ خرداد پایان یافت که برای شروع مذاکرات در دور هفتم زمانی مشخص نشده است.

دور هفتم مذاکرات از این حیث اهمیت دارد که به نظر می رسد دور پایانی است. یعنی اگر طرفین برجام از جمله ایران و آمریکا حاضر به آغاز دور هفتم گفتگوها شوند یعنی تصمیمات مهمی در خصوص به نتیجه رسیدن آن گرفته اند.

گمانه زنی در خصوص آغاز مذاکرات دور هفتم در حالی است که شبکه بلومبرگ در گزارشی اعلام کرده بود که بعید است تا قبل از روی کار آمدن رئیس‌جمهور جددی ایران در ماه آینده، مذاکرات از سر گرفته شوند.

همچنین این شبکه خبری بلومبرگ به نقل از دو مقام مطلع از زمان‌بندی مذاکرات هسته‌ای نوشته بود انتظار می‌رود هفتمین دور مذاکرات وین اواسط ماه آگوست برگزار شود.

روزنامه وال‌استریت‌ژورنال نیز این چارچوب زمانی را تأیید کرده است. یک مقام ارشد اروپایی گفت مذاکرات ممکن است تا نیمه دوم ماه اوت (که در تقویم شمسی از ۲۴ مردادماه آغاز می‌شود) از سر گرفته نشوند.

این در حالی است که «جالینا پورتر» سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده به خبرنگاران گفته است که «هنوز زمان برگزاری هفتمین دور گفتگوهای غیرمستقیم با ایران در وین فرا نرسیده است. ما در این مرحله هنوز به دور هفتم مذاکرات نرسیده‌ایم، اما همانطور که وزیر امور خارجه «آنتونی بلینکن»، خاطرنشان کرد، ما مصمم هستیم که در پی بازگشت متقابل برای پیوستن به برنامه جامع اقدام مشترک توسط ایالات متحده و ایران باشیم».

در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.

*فرانسه اخیرا اعلام کرده اگر گفتگوهای وین با تاخیر مواجه شود نه تنها دستیابی به توافق برای لغو تحریم‌ها به تاخیر می‌افتد، بلکه احتمال نتیجه گیری در مذاکرات وین و احیای برجام را به خطر می‌اندازد. ارزیابی شما از مواضع اخیر فرانسه چیست؟
فرانسه مانند همیشه میخواهد نقش خود را مهمتر از آنچه هست جلوه دهد در حالی که فرانسه در عمل نقش پادویی آمریکا را بازی میکند و بازیکن مستقلی در گفتگوهای برجامی نبوده و نخواهد بود.

*فرانسه در مذاکرات منجر به برجام نیز مواضع تندتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی داشت. در حال حاضر نیز حتی در میان مذاکرات نیز بحث ورود عربستان به مذاکرات را مطرح کرده بود. طرح این موضوعات می تواند مذاکرات وین را به خطر بیندازد. آیا ممکن است فرانسه در ادامه نیز مواضعی مشابه را مطرح کند و باعث وقفه در مذاکرات شود؟
این بستگی به این دارد که آمریکا مایل به این باشد که در مذاکرات فرانسه نقش پلیس بد را دوباره بازی کند یا نه. غربیها همواره نقش پلیس بد و پلیس خوب را بین خود تقسیم میکنند و در اکثر موارد در مورد برجام نقش پلیس بد را فرانسه بازی کرده است.

اینگونه تاکتیکهای مذاکره کنندگان غربی را نباید با استراتژی آنها اشتباه کرد. از همان ابتدای برجام تا کنون استراتژی آمریکا و اروپا تغییری نکرده است و اهداف این کشورها یکسان باقی مانده است. 

یکی از اشتباهات ایران در چند سال گذشته این بود که ایران خیال می کرد که اروپا دید متفاوتی نسبت به آمریکا در مورد برجام دارد که البته هرگز چنین نبود و در آینده نیز چنین نخواهد بود.

*بر اساس سخنان اخیر رهبر ایران، آمریکا خواهان گنجاندن بندی در توافق برای ادامه مذاکرات در خصوص سایر مسائل است. ایشان در دیدار پایانی کابینه دولت روحانی با آیت الله خامنه ای گفته است: امریکایی‌ها در زبان و وعده می‌گویند تحریم‌ها را بر می‌داریم اما تحریم‌ها را برنداشتند و برنمی‌دارند. ضمن آنکه شرط هم می‌گذارند و می‌گویند که باید در همین توافق جمله‌ای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت. ارزیابی شما چیست؟
در بهترین شرایط آمریکا ممکن است برخی از تحریمها را تعلیق کند.  بعلاوه قول تعلیق نیز با روی کار آمدن رئیس جمهور جدیدی در آمریکا از اعتبار قانونی ساقط خواهد بود.

همچنین در انتخابات سال آینده در آمریکا که احتمال دارد بعد از آن جمهوریخواهان کنترل کنگره آمریکا را به دست بگیرند، اجرای قولهای بایدن با مشکلات بیشتری مواجه خواهد شد.  یعنی ایران دوباره با همان آش و همان کاسه مواجه خواهد شد. برای همین است که آمریکا میخواهد که آب مذاکرات را تا آنجایی که میتواند گل آلود کند.

*ارزیابی شما از نتیجه مذاکرات وین چیست؟ اگر معتقد هستید که طرفین به توافق می رسند چه زمانی را برای آن پیش بینی می کنید؟
من نمیدانم که دید و ترکیب تیمی که آقای رئیسی برای مذاکرات برجامی انتخاب خواهند کرد تا چه اندازه ای با تیم کنونی متفاوت خواهد بود و در دید نظام در مورد احیای برجامی که مدتها است در اغما به سر می برد تغییری ایجاد خواهد شد یا خیر. ولی هدف اصلی آمریکا که همان فشار بر ایران برای امتیازات بیشتر و گنجاندن شرایط جدید در برجام ثابت خواهد ماند.

کد خبر: ۱۰۲٬۰۸۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha