بازار؛ گروه بین الملل: دور ششم مذاکرات وین در حالی روز یکشنبه ۳۰ خرداد پایان یافت که برای شروع مذاکرات در دور هفتم زمانی مشخص نشده است.
دور هفتم مذاکرات از این حیث اهمیت دارد که به نظر می رسد دور پایانی است. یعنی اگر طرفین برجام از جمله ایران و آمریکا حاضر به آغاز دور هفتم گفتگوها شوند یعنی تصمیمات مهمی در خصوص به نتیجه رسیدن آن گرفته اند.
گمانه زنی در خصوص آغاز مذاکرات دور هفتم در حالی است که شبکه بلومبرگ در گزارشی اعلام کرده بود که بعید است تا قبل از روی کار آمدن رئیسجمهور جددی ایران در ماه آینده، مذاکرات از سر گرفته شوند.
همچنین این شبکه خبری بلومبرگ به نقل از دو مقام مطلع از زمانبندی مذاکرات هستهای نوشته بود انتظار میرود هفتمین دور مذاکرات وین اواسط ماه آگوست برگزار شود.
روزنامه والاستریتژورنال نیز این چارچوب زمانی را تأیید کرده است. یک مقام ارشد اروپایی گفت مذاکرات ممکن است تا نیمه دوم ماه اوت (که در تقویم شمسی از ۲۴ مردادماه آغاز میشود) از سر گرفته نشوند.
این در حالی است که «جالینا پورتر» سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده به خبرنگاران گفته است که «هنوز زمان برگزاری هفتمین دور گفتگوهای غیرمستقیم با ایران در وین فرا نرسیده است. ما در این مرحله هنوز به دور هفتم مذاکرات نرسیدهایم، اما همانطور که وزیر امور خارجه «آنتونی بلینکن»، خاطرنشان کرد، ما مصمم هستیم که در پی بازگشت متقابل برای پیوستن به برنامه جامع اقدام مشترک توسط ایالات متحده و ایران باشیم».
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با «رابرت اسمیت» استاد دانشگاه سانفرانسیسکو آمریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*فرانسه اخیرا اعلام کرده اگر گفتگوهای وین با تاخیر مواجه شود نه تنها دستیابی به توافق برای لغو تحریمها به تاخیر میافتد، بلکه احتمال نتیجه گیری در مذاکرات وین و احیای برجام را به خطر میاندازد. فرانسه در مذاکرات منجر به برجام نیز مواضع تندتری نسبت به سایر کشورهای اروپایی داشت. در حال حاضر نیز حتی در میان مذاکرات بحث ورود عربستان به مذاکرات را مطرح کرده بود. ارزیابی شما از مواضع اخیر فرانسه چیست؟
من به طور فزاینده ای به چشم اندازهای رسیدن به توافق بین ایران و گروه 5 +1 بدبین هستم. فرانسه درست می گوید، تاخیر به شانس رسیدن به توافق صدمه می زند. پیشنهاد ورود عربستان به این مذاکرات قطعا باعث تاخیر در رسیدن به توافق شده و بعید به نظر می رسد که ایران این پیشنهاد را بپذیرد و همچنین ایران بند ادامه مذاکرات در مورد مسائل دیگر را نمی پذیرد – بندی که دولت بایدن به دلایل سیاسی داخلی مایل است توافق شامل آن نیز شود.
گفته می شود که ایران مایل است توافق شامل یک بند مهم شود این که در مذاکرات ایالات متحده آمریکا بپذیرد دولتهای آینده آمریکا به توافق پایبند باشند. باید گفت دولت بایدن صلاحیت انجام آن را ندارد.
*بر اساس سخنان اخیر آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب، آمریکا خواهان گنجاندن بندی در توافق برای ادامه مذاکرات در خصوص سایر مسائل است. ایشان در دیدار پایانی کابینه دولت روحانی با آیت الله خامنه ای گفته است: امریکاییها در زبان و وعده میگویند تحریمها را بر میداریم اما تحریمها را برنداشتند و برنمیدارند. ضمن آنکه شرط هم میگذارند و میگویند که باید در همین توافق جملهای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت. ارزیابی شما چیست؟
همانطور که گفتم ایران و به ویژه رهبر آن به هیچ عنوان بند مذاکره در مورد مسائل دیگر را نمی پذیرد. مسائل موشک های بالستیک و سایر ادوات جنگی ایرانی بحثی جدا بوده که مذاکرات خاص خود را می طلبد. این مسئله باید به صورت منطقه ای و بین کشورهای منطقه مورد مذاکره قرار گرفته و حل شوند.
*ارزیابی شما از نتیجه مذاکرات وین چیست؟ اگر معتقد هستید که طرفین به توافق می رسند چه زمانی را برای آن پیش بینی می کنید؟
من نسبت به نتیجه مذاکرات وین خوش بین نیستم - باتوجه به جو بین المللی ایجاد شده و همچنین دخالت های اسرائیل و عربستان سعودی. از ابتدای دولت بایدن، سریع ترین راه برای دستیابی به توافق، تعهد ایران برای بازگشت به تعهدات برجام در ازای لغو تحریم ها بود.
در این تاریخ (هرچند که دیر شده) این راه هنوز بهترین راه برای دستیابی به توافق است.
نظر شما