بازار؛ گروه بین الملل: این روزها چین را می توان بازیگر مهم تمامی بازارهای اقتصادی دانست. کشوری که اولین بیماران کرونایی را داشت و هم اکنون با بالغ بر ۱.۲ میلیارد دوز واکسن تزریق شده در کشور، به خوبی بحران را کنترل کرده است و بخشهای مختلف اقتصادش با سرعت در حال رشد است.
نقش این کشور در بازارهای کالایی، بازار نفت، بازار فولاد و بازارهای محصولات کشاورزی مصرفی همبشه مورد بررسی قرار می گیرد و در چند سال گذشته رقابت تنگاتنگ چین با امریکا برای تبدیل شدن به بزرگترین اقتصاد دنیا و پشت سر گذاشتن امریکا نیز موضوع مهمی در مذاکرات بین المللی و مقالات رسانه ها است.
اما این کشور پهناور آسیایی در سال جدید نقش دیگری برای خود در بازار دنیا تعریف کرد و ان نقش هم عضو اثر گذار در بازار رمز ارزها به خصوص بیت کوین است. این کشور با تصمیم گیری در مورد ممنوعیت مبادله و استخراج رمز ارزها در داخل کشور، بازار را به کلی متحول کرد و باعث شد تا قیمت رمز ارزهایی که ازابتدای سال جاری به سرعت در حال افزایش بود به یکباره سقوط کند.
به همین دلیل در این گزارش بر آن شدیم تا به بررسی نقش چین در بازار رمز ارزها بپردازیم تا بستری برای تحلیل های اتی در مورد این کشور و نقش آن در بازار رمز ارزها را فراهم کنیم.
سیاستی که روز ۲۱ ژوین ابلاغ شد
در روز ۲۱ ژوین سال ۲۰۲۱ بانک مرکزی چین رسما اعلام کرد مبادلات رمز ارزها در کشور ممنوع است و نظام مالی و بانکی این کشور اجازه پرداخت وجه برای مبادلات در این بازار را ندارند. این خبر در شرایطی منتشر شد که دولت در هفته های قبل از آن به مبارزه جدی با فعالیت مزارع استخراج رمز ارزها در کشور پرداخته بود و تاکید کرده بود به دلیل مسایل زیست محیطی و سطح بالای الایندگی مزارع بیت کوین، تمامی آنها باید تعطیل شوند.
البته انتشار این خبر و سیاست اجرا شده در چین برای فعالان بازار رمز ارز در داخل کشور چندان غیر منتظره نبود. در سال ۲۰۱۷ دولت رسما مخالفت خود را با فعالیت در این حوزه نشان داده بود. در ان زمان هم بخشی از فعالیت ها در این حوزه محدود شده بود ولی راه هایی برای عبور از این محدودیتها وجود داشت ولی با گذشت سه سال از ان زمان و بعد از موفقیت در عرضه یوان دیجیتال به بازار رسما دولت فعالیت در این حوزه را غیر قانونی اعلام کرده است.
ایوان لی، یکی از فعالان در این حوزه به analytics insight گفت: «در این شرایط راهی برای کار در بازار باقی نمانده است و هر کسی که بخواهد رمز ارز استخراج کند یا در این بازار معامله ای انجام دهد باید به خارج از کشور برود.» او بر این باور است که سیاست دولت باعث خروج سرمایه ها از کشور و خروج افراد فعال در دنیای تکنولوژی می شود.
استخراج بیت کوین در دنیا کاهش یافت
با توجه به سهم بالای چین در استخراج بیت کوین در دنیا، سیاست تازه دولت کاهش چشمگیری را در میزان بیت کوین عرضه شده به بازار ایجاد کرده است ولی با وجود کاهش عرضه، قیمت ان افزایش پیدا نکرد.
کوین لی یکی از تحلیل گران بازار رمز ارزها به کوین دسک گفت: «بازار رمز ارزها وارد شوک شده است زیرا کشوری که سهم زیادی در استخراج و مبادله رمز ارزها داشته است از بازار خارج شد. حذف چنین بازاری در شرایط عادی می تواند فشار زیادی را به یک بازار وارد کند ولی شرایط کنونی بازار بیت کوین عادی نیست.»
در این روزها در شبکه های اجتماعی یک هشتگ تازه توسط کاربران چینی به کار برده می شود با این مضمون که مزارع بیت کوین چقدر انرژی برق استفاده می کنند. آنها بر این باورند که میزان استفاده این صنعت از برق کمتر از میزانی است که در رسانه ها مطرح می شود و به همین دلیل هجمه های ایجاد شده در بازار را نادرست ارزیابی می کنند.
لی در این مورد گفت: «حتی اگر این صنعت مصرف کننده برق باشد، برای مقابله با مصرف انرژی نمی توان یک صنعت را تعطیل کرد بلکه باید با ارتقای تکنولوژی و زمینه سازی برای افزایش تولید برق با انرژی های احیا شدنی بستر را برای کاهش انتشار کربن فراهم کرد. از طرف دیگر توسعه تکنولوژی های مرتبط با کامپیوترها و تکنولوژی های مرتبط با استخراج رمز ارز هم باید در دستور کار قرار بگیرد تا انتشار کربن تقلیل پیدا کند.»
مارکت واچ بر این باور است با توجه به بحرانی بودن شرایط زیست محیطی این روزهای دنیا و معضل گرمای زمین، فعالیت بازار رمز ارزها ضرورتی ندارد و حذف آن نمی تواند آسیبی به اقتصاد دنیا وارد کند.
نظر شما