در طی هفته گذشته و در آستانه تعطیلات کریسمس بازار جهانی نفت شاهد کاهش حجم معاملات بود، اما در عین حال به دلیل امیدواری های ایجاد شده نسبت به تاثیر مثبت توافق تجاری آمریکا و چین بر تقاضا برای انرژی و ابراز امیدواری روسیه مبنی بر ادامه همکاری با اوپک در زمینه کاهش تولید، قیمت ها رو به افزایش بوده است.
الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه روز دوشنبه در مصاحبه ای اظهار داشت، تا زمانی که توافق کاهش تولید نفت «موثر و اثربخش باشد» اوپک و روسیه به همکاری خود ادامه خواهند داد. اوپک و متحدانش ماه گذشته میلادی توافق کردند که کاهش تولید نفت خود را ادامه دهند و در سال آینده میلادی حجم بیشتری از تولید خود بکاهند. بدین ترتیب سال آینده حجم کاهش عرضه نفت ممکن است به 2.1 میلیون بشکه در روز برسد که معادل حدود 2 درصد تقاضای جهانی نفت خواهد بود.
اما به گفته رئیس بخش مطالعات بازار نفت موسسه ریستاد انرژی، اوپک برای برقراری یک توازن پایدار در بازار نفت باید دست به اقدامات بیشتری بزند. «اوپک مشکل (مازاد عرضه نفت) را به طور کامل حل نکرده، بلکه به طور موقتی و تا سه ماهه نخست 2020 آن را حل کرده است.»
بازار نفت همچنین در این هفته تحت تاثیر سخنان روز سه شنبه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا قرار داشت که گفت، وی و شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین در مراسم امضای فاز نخست توافق تجاری میان دو کشور حضور خواهند داشت. تنش های تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان در طی 17 ماه اخیر موجب کند شدن رشد اقتصاد جهانی و کاهش تقاضا برای نفت شده است. اکنون با افزایش امیدواری ها نسبت به حل اختلافات تجاری میان آمریکا و چین، امید می رود تقاضا برای نفت نیز بیشتر شود. همین مسئله سبب شده تا قیمت نفت برنت به بالای 67 دلار و نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا به بالای 61 دلار برسد.
احساس مثبت حاکم بر بازار نفت همچنین سبب شده تا 2 بانک آمریکایی جی پی مورگان و گلدمن ساکس، پیش بینی خود از قیمت نفت در سال 2020 میلادی را افزایش دهند. بر اساس اعلام جی پی مورگان، قیمت نفت و نفت خام آمریکا برای سال آینده میلادی به ترتیب 64 دلار و 50 سنت و 59 دلار پیش بینی شده است. گلدمن ساکس هم انتظار دارد قیمت نفت برنت در سال آینده به 63 دلار و نفت خام آمریکا به 58.5 دلار برسد.
با این وجود، بازار به دلیل افزایش عرضه نفت با برخی چالش ها نیز مواجه است.
روز سه شنبه توافقی میان کویت و عربستان در مورد منطقه بی طرف واقع در مرز دو کشور به امضا رسید که به موجب آن احتمالا عرضه نفت دو کشور در سال آینده میلادی افزایش خواهد یافت. هدف از این توافق پایان دادن به اختلافات 5 ساله این دو عضو اوپک و بازگشایی میادینی است که می تواند نیم میلیون بشکه به عرضه جهانی نفت اضافه کند. همچنین شرکت آمریکایی شورون که در زمینه اداره میادین نفتی فعالیت دارد اعلام کرده که انتظار دارد در طی 12 ماه آینده به سقف ظرفیت تولید خود برسد. با وجود تلاش اوپک و متحدانش برای کنترل عرضه نفت در بازار، تولید کنندگان آمریکایی شکاف ایجاد شده در بازار را پر کرده و میزان تولید خود را در ماه نوامبر به حدود 13 میلیون بشکه در روز رسانده اند. این مسئله سبب شده تا حجم ذخایر نفت آمریکا در سال 2019 میلادی حدود یک درصد افزایش یابد.
نظر شما