۲۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰
ارز دیجیتال جایگزین دلار نخواهد شد| احتمال نظارت بیشتر بانکهای مرکزی بر رمزارزها
استاد دانشگاه بوستون در گفتگو با بازار:

ارز دیجیتال جایگزین دلار نخواهد شد| احتمال نظارت بیشتر بانکهای مرکزی بر رمزارزها

«جفری کارلینر» معتقد است که ارز دیجیتال به دلیل نوسانات قیمت بعید است که جایگزین دلار شود.

بازار؛ گروه بین الملل: ارز دیجیتال به‌عنوان یک واحد پولی یا واسطه تبادل برپایهٔ اینترنت تعریف می‌شود که ویژگی‌هایی مشابه با پول فیزیکی را داراست، اما تراکنش‌های انتقال سرمایه را به‌صورت آنی و بدون مرز بین افراد انجام می‌دهد. پول‌های مجازی و ارز رمزی هر دو از نمونه‌های پول‌های دیجیتال هستند اما برعکس این عبارت صحیح نیست. در واقع نمی‌توان پول دیجیتال را به این دو گروه محدود کرد.

درباره اینکه ارز دیجیتال چه مزایایی دارد باید گفت اصولا امنیت پرداخت ها را برای مشترکان به دنبال خواهد داشت. لازم نیست کاربران در موقع پرداخت به اینترنت متصل باشند، همچنین برای دسترسی به وجوه خود به حساب های بانکی احتیاج ندارند. لذا شمار زیادی از کاربران این ارز بی آنکه حساب بانکی داشته باشند می توانند از این ارز بهره بگیرند و این مهم می‌تواند هزینه ها را برای آنان کاهش دهد که برای اقشار آسیب پذیرتر جامعه بسیار مورد مهمی است.

همچین استفاده از ارز دیجیتال باعث جلوگیری از فعالیت های غیرقانونی از جمله پولشویی، جعل پول، تأمین مالی غیرقانونی و فرارهای مالیاتی می شود. در واقع فناوری بلاکچین این امکان را فراهم می‌کند افزون بر این هزینه چاپ اسکناس نیز بتدریج کاهش خواهد یافت.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده آمریکا، اخیرا دوباره بیت کوین را مورد انتقاد قرار داد. وی روز دوشنبه در شبکه تلویزیونی فاکس بیزنس (Fox Business) گفت: بیت کوین، به نظر می رسد که کلاهبرداری است. من از بیت کوین خوشم نمی‌آید چون ارز دیگری است که در رقابت با دلار است. بیت کوین اساساً ارزی است که در حال رقابت با دلار است. من می‌خواهم دلار ارز جهانی باشد، این چیزی است که همیشه گفته‌ام.

این اظهارات ترامپ هم‌راستا با نظرات قبلی او درباره بیت کوین است. او در ژوئیه سال ۲۰۱۹ که هنوز در مقام ریاست جمهوری آمریکا بود، گفت که طرفدار بیت کوین و ارزهای دیجیتال نیست.

دولت «جو بایدن»، رئیس جمهوری کنونی آمریکا این سیاست دوران ترامپ را گسترش داده است و سرویس درآمد داخلی این کشور نیز به دنبال بستن خلاءهای قانونی مالیات مربوط به ارزهای دیجیتال است.

این در حالی است که چین در حال حاضر جهان را در معاملات دیجیتال رهبری می‌کند و ۴۴ درصد از کل ارزش معاملات پرداخت های دیجیتال جهانی را به خود اختصاص داده است.
در این راستا خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «جفری کارلینر» استاد دانشگاه بوستون آمریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.

*ارزهای دیجیتال با استقبال خوبی در جهان مواجه شده است. دلیل این استقبال چیست؟
ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین ابتدا محبوب شدند زیرا تحت کنترل دولت نبودند. مردم می توانستند برای جلوگیری از پرداخت مالیات یا پولشویی از پول حاصل از فروش داروهای غیرقانونی از آنها استفاده کنند. همچنین می توان از ارزهای دیجیتال برای جلوگیری از تحریم های ایالات متحده برای انتقال پول به ایران توسط مشتریان نفتی خود استفاده کرد.

سپس ارزهای رمزنگاری شده برای سفته بازی محبوب شدند. با افزایش قیمت آنها، بسیاری از مردم انتظار داشتند که قیمت آنها حتی بیشتر شود. یک بیت کوین در ژوئن ۲۰۱۵ حدود ۲۲۵ دلار و در ژوئن ۲۰۱۸ و ژوئن ۲۰۱۹ حدود ۷۷۰۰ دلار ارزش داشت.

پس از آن در آوریل ۲۰۲۱ به بیش از ۶۳۰۰۰ دلار رسید اما از این هفته به ۳۶۰۰۰ دلار کاهش یافته است. این نوسانات عظیم قیمت آن و قیمت برخی دیگر از ارزهای رمزپایه را نمی توان با استفاده از آنها در تجارت توضیح داد. نوسانات را فقط می توان با تب سفته بازی توضیح داد.

*یکی از عوامل استقبال از ارزهای دیجیتال «تحت کنترل دولت نبودن» آن است. این در حالی است که برخی دولتها درصدد هستند تا کنترلی بر این ارزها داشته باشند. اگر چنین سیاستی اتخاذ شود آیا این ارزها باز هم مورد استقبال خواهد بود؟
ارزهای دیجیتال علاوه بر اینکه به کاربران اجازه می دهند از مالیات، مقررات و تحریم های دولت خودداری کنند، این امکان را دارد که هزینه معاملات عادی را تا حد زیادی کاهش دهد.

خرید و فروش کالاهای معمولی در داخل کشورها و بین کشورهایی که ارزهای دیجیتال دارند بسیار آسان تر و ارزان تر خواهد بود. ارزهای دیجیتال برای بسیاری از معاملات احتمالاً جایگزین پول نقد و نقل و انتقال بانکی می شوند.

با این حال، این ارزهای دیجیتال احتمالاً توسط بانک های مرکزی (ارزهای دیجیتال بانک مرکزی CBDC) به جای ارزهای رمزپایه مانند بیت کوین منتشر خواهند شد. این اتفاق قبلاً در چین رخ داده است و احتمالاً طی چند سال آینده نیز در سایر کشورها اتفاق خواهد افتاد.

*یکی از مخالفان اصلی رمز ارزها کشور آمریکاست. دلیل مخالفت اصلی آمریکا با رمز ارزها چیست؟
دولت ایالات متحده با محبوب بودن ارزهای رمزنگاری شده مخالفت کرده است زیرا اجازه فرار مالیاتی، پولشویی و جلوگیری از تحریم های آمریکا برای انتقال پول به ایران و سایر کشورها را می دهند.

*آیا گسترش رمز ارزها می تواند تهدیدی بر سیستم تجاری دلار محور باشد که آمریکا سود از آن می برد؟
ارزهای رمزنگاری شده ممکن است به مردم امکان خرید نفت از ایران، فرار از مالیات آمریکا، پولشویی از مواد مخدر یا انجام فعالیت های دیگر مخالف دولت آمریکا را بدهند. اما بیت کوین و ارزهای مشابه در اکثر معاملات بین المللی بعید است جای دلار را بگیرد.

یک کشور صادرکننده نفت که مشمول تحریم های ایالات متحده نیست، نمی خواهد یک ماه بیت کوین به ارزش ۶۳۰۰۰ دلار و دو ماه بعد ۳۶۰۰۰ دلار بفروشد و خریداران همچنین مایل به بستن قراردادهایی نیستند که قیمت بسیار نوسان داشته باشد.

بنابراین بعید است که ارزهای رمزنگاری تهدیدی برای سیستم تجارت مبتنی بر دلار باشد. با این حال، CBDC های صادر شده توسط بانک های مرکزی سایر کشورها ممکن است در سال های آینده شروع به جایگزینی دلار در برخی معاملات بین المللی کنند.

تغییرات عمده احتمالاً در نحوه انجام معاملات داخلی و بین المللی در آینده وجود دارد، اما دقیقاً مشخص نیست که آنها چه خواهند بود.

کد خبر: ۹۳٬۰۹۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha