بازار- با وجود اینکه هر روز آمارهای تازه ای در مورد افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا در امریکا منتشر می شود، ولی دونالد ترامپ همچنان از سیاست نفی کردن خطر این بحران استفاده می کند تا شرایط کشور را عادی نشان دهد. این در حالیست که سفر وی به آتلانتا در روزهای اخیر به دلیل نگرانی از احتمال ابتلای وی و اعضای کابینه اش لغو شد.
بیزینس اینسایدر در گزارش اخیر خود با اشاره به تاکید پی در پی ترامپ به عادی بودن شرایط نوشت: «ترامپ می گوید در مقابل ویروس کرونا نباید عکس العمل های سریع و سخت نشان دهیم زیرا ویروس چندان خطرناکی نیست. او بر این باور است که امریکا توانایی لازم برای مقابله با این ویروس را دارد و البته در این مورد هم تردیدی ندارد. »!
اما این سخنان در شرایطی بیان می شود که ارزش شاخص های سهام در این کشور هر روز کمتر می شود و سهم زیادی از ارزش دارایی سهامداران در بازارهای مالی از بین رفته است. در همین شرایط لری کادلو مشاور ارشد دونالد ترامپ مصاحبه ای با سی ان بی سی انجام داد و در این مصاحبه بیان کرد افت شاخص های بازار مالی امریکا با دوام نیست و سرمایه گذاران باید از فرصت ایجاد شده در بازار استفاده کنند. او در پاسخ به خبرنگار این شبکه تلویزیونی گفت: «شاخص ها در سطح پایینی قرار دارد و زمان مناسب برای سرمایه گذاری در بازار است. این وضعیت برای افرادی که قصد حضور در بازار برای بلند مدت را دارند ایده آل است و باید از این فرصت استفاده کنند.»
نفی کردن چاره کار نیست
بیزینس اینسایدر در مورد سخنان ترامپ و کابینه اش در مورد وضعیت بازار سهام نوشت: «به نظر می رسد روزهای سخت تازه آغاز شده است و نفی کردن وجود این روزهای تاریک از سختی و تاریکی آنها نمی کاهد. این رسانه به افت بالغ بر ۱۰ درصدی ارزش شاخص های امریکا در هفته گذشته اشاره کرد و نوشت: اقتصاد امریکا توانایی مقابله اقتصادی با این بحران را ندارد.»
این رسانه به سطح بالای بدهی ها در امریکا اشاره کرد و نوشت: «فدرال رزرو نیویورک میزان بدهی خانوارهای امریکایی را در فصل اول سال جاری برابر با ۱۴.۵ هزار میلیارد دلار اعلام کرد که ۱.۵ هزار میلیارد دلار بیشتر از بدهی خانوارها در سال ۲۰۰۸ است. این بدهی ها شامل وام های مسکن، وام های دانشجویی، وام های خودرو و در نهایت بدهی های کارتهای اعتباری است. اگر به هر دلیلی مشاغل آسیب ببیند، مردم بیکار شوند یا دستمزدهای آنها کاهش یابد، دیگر توان بازپرداخت این وام ها را ندارند و رکودی بزرگتر از سال ۲۰۰۸ در اقتصاد امریکا ایجاد می شود.»
این رسانه با اشاره به اختلال در زنجیره عرضه در نتیجه تعطیلی شمار زیادی از واحدهای صنعتی و تولیدی در چین نوشت: «ما شاهد کاهش توان تولید واحدهای صنعتی در امریکا هستیم زیرا مواد اولیه و قطعات مورد نیاز خود را نتوانستند از چین وارد کنند. اگر این روند ادامه داشته باشد یا شیوع کرونا در امریکا زمینه ساز تعطیلی کارخانه های کشور شود، سیاست تعدیل نیرو در دستور کار قرار می گیرد و روزهای تاریک اقتصاد شروع می شود.»
نرخ بهره پایین و شرایط مالی سهل برای وام گیرندگان که در سالهای اخیر در دنیا استفاده شده است تا انگیزه وام گیری افزایش یابد و چرخه مالی با سرعت بیشتری بچرخد، موجب شد تا سطح بدهی دنیا از مرز ۲۵۷ هزار میلیارد دلار در فصل اول سال ۲۰۲۰ بگذرد
دنیا بدهکار است
طبق گزارش موسسه بین المللی فاینانس یکی از اصلی ترین مشکلاتی که در دنیای امروز وجود دارد و باعث شده است آسیب پذیری اقتصاد دنیا در برابر ویروس بیشتر شود، سطح بالای بدهی است. در واقع دنیای امروز بدهکارترین در تاریخ است و به همین دلیل قدرت نشان دادن عکس العمل مناسب را ندارد.
طبق این گزارش در فصل سوم سال ۲۰۱۹ میلادی نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی دنیا برابر با ۳۲۲ درصد بود و کشورهای توسعه یافته و صنعتی بار سنگین تری را بر دوش می کشیدند. در همین زمان متوسط نرخ بدهی های کشورهای صنعتی به تولید ناخالص داخلی این کشورها برابر با ۳۸۳ درصد بود. در این مطالعه بدهی های خانوارها، بدهی های شرکتی و بدهی های دولتی لحاظ شده است.
در این گزارش آمده است: «نرخ بهره پایین و شرایط مالی سهل برای وام گیرندگان که در سالهای اخیر در دنیا استفاده شده است تا انگیزه وام گیری افزایش یابد و جرخه مالی با سرعت بیشتری بچرخد، موجب شد تا سطح بدهی دنیا از مرز ۲۵۷ هزار میلیارد دلار در فصل اول سال ۲۰۲۰ بگذرد. جالب است بدانید بالغ بر ۲۰۰ هزار میلیارد دلار از این بدهی ها به موسسات غیر مالی اختصاص دارد و موسسات مالی دنیا تنها ۵۷ هزار میلیارد دلار از مجموع بدهی های دنیا را به خود اختصاص داده اند. در این شرایط شوک های اقتصادی می تواند آسیب زیادی به اقتصاد جهان وارد کند. یک مثال قابل لمس برای وضعیت کنونی اقتصاد دنیا در شرایط اپیدمی شدن ویروس کرونا این است که وارد فصل آتش سوزی در جنگل ها شده ایم در حالیکه خشکسالی تمام کشور را فراگرفته است. بدون شک شدت آتش سوزی بعد از خشکسالی بیشتر از زمانی است که آتش سوزی بعد از یک سال پر بارش انجام شده باشد.»
این موسسه در بخشی از گزارش خود نوشت: بدهی به تنهایی مشکلی برای اقتصاد دنیا ایجاد نمی کند ولی اگر در دوره ای که سطح بدهی ها بالا است ما شاهد رکود اقتصادی و کاهش سریع نرخ رشد اقتصادی باشیم، مشکل بدهی هم دوچندان می شود. در شرایط رکود تنها ارایه کمک مالی و تسهیل شرایط وام گیری است که می تواند باعث تسریع فعالیتهای اقتصادی شود و این سیاست به معنای افزایش سطح بدهی ها است.
در شرایطی که سطح بدهی ها بالا باشد، دولتها امکان اجرای سیاستهای تسهیل مالی را ندارند و نمی توانند از اقتصاد حمایت کنند. به همین دلیل شدت بحران بیشتر می شود.
نظر شما