به گزارش خبرنگار بازار؛ در این رابطه بهروز شهدایی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بازار نوسان گیران را متضرران اصلی می داند.
وی اظهار کرد: اگر بازار پتانسیل رشد را داشته باشد با وجود اعمال کاهش دامنه نوسان به ۲ درصد باز هم رشد خواهد کرد اما در زمان طولانی تر اگر پیش از این سرمایه گذاران برای رسیدن به حد مطلوب خود با دامنه ۵ درصد در مدت ۳ یا ۴ ماه زمان نیاز داشتند، اکنون این امر در مدت ۶ یا ۷ ماه محقق خواهد شد.
وی افزود: با توجه به کاهش دامنه قیمت با وجود هزینه کارمزد و حق بورس ۱.۵ درصدی برای افرادی که صرفا به دنبال نوسان گیری بودند، خوشایند نخواهد بود.
شهدایی با اشاره به اینکه احساس می شود که سازمان از رشدهای روزانه ۱۰ هزار تا ۱۵ هزار واحدی شاخص کل دچار واهمه شده و به دنبال کنترل آن است، گفت: به هر حال این تصمیمی است که با شرایط حاضر گرفته شده است. شاید در حالت صعود بازار تصمیم خوبی نباشد اما اعمال این قانون می تواند ترمز ریزش های آتی بازار سرمایه باشد.
وی خاطرنشان کرد: اعمال این قانون احتمال ایجاد گره های معاملاتی را به وجود خواهد آورد همانطور که چند روز گذشته اعمال حجم مبنا گره های معاملاتی ایجاد کرد.
بی هدف بودن خروج سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه با اعمال این قانون بعید نیست بخشی از سرمایه سرمایه گذاران از بازار خارج شود، بیان کرد: اما این سوال مطرح می شود که این سرمایه به کدام بازار سرازیر خواهد شد؟ در بازار خودرو، طلا و ارز که بازارهای چندان فعالی نیستند؟
او گفت: ممکن است این حجم پول به بازار مسکن وارد شود، اما برای معامله یک ساختمان حداقل ۵ میلیارد تومان سرمایه نیاز است و سرمایه گذار باید حداقل ۶ تا یکسال نیازی به نقدینگی نداشته باشد. به نوعی سرمایه گذاری بلندمدت در بازار مسکن داشته باشد.
شهدایی افزود: اما این سوال پیش می آید که خروج سرمایه های خرد که امکان ورود به بازار مسکن را ندارند، کدام بازار را مناسب خواهند دید؟
حق تصمیم گیری از سرمایه گذاران گرفته شد
محمدابراهیم احمدی کارشناس بازار سرمایه نیز معتقد است در اقتصاد هیچ چیز به اندازه شفافیت نمی تواند اعتمادسازی کند و اگر قرار است خبری منتشر شود لازم است پیش از اجرای آن عموم در جریان آن قرار بگیرند و با چشمان باز تصمیم بگیرند.
وی در گفت و گو با بازار گفت: شاید به تصمیم کاهش دامنه نوسان به ۲ درصد از قبل فکر شده باشد اما اعلام ناگهانی آن که به هیچ سرمایه گذاری حق فکر کردن نداده است. این اقدام در دراز مدت بی اعتمادی را بین سهامداران مخصوصا سهامداران تازه وارد که با هر بادی همچون برگ خزان می ریزند، ایجاد می کند.
احمدی ادامه داد: واقعیت این است که هر بازاری بعد از رشد نیاز به اصلاح و استراحت دارد. با ورود حجم بالای نقدینگی به این بازار باید منتظر این دوران اصلاح باشیم. پیش بینی می شد پس از انتخابات و قبل از عید نوروز ۹۹ بازار سرمایه وارد یک فاز اصلاحی شود و بعد از مدتی با ورود به سال جدید و مشخص شدن سیاست های اقتصادی دولت مجددا این اصلاح شکل رشد به خود بگیرد. اما این اتفاق نیفتاد.
وی خاطرنشان کرد: دو رویکرد اعمال حجم مبنا و کاهش دامنه نوسان به دو درصد به نظر می رسد در ایجاد فضای هیجانی در هر دو سمت بازار در جلوگیری از بازار هیجانی نقش خواهد داشت. به این معنا که اگر این بازار بخواهد رشد کند رشد خیلی کندی خواهد داشت، چرا که هم حجم مبنا باید کامل شود تا یک سهم درصد کامل آن روز را دریافت کند و هم اینکه دیگر درصد کامل ۵ درصد نیست و ۲ درصد است.
ریسک ریزش کاهش یافت
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در شرایطی که اصلاح بازار دور از ذهن نیست، اعمال این سیاست می تواند مانع از اصلاح هیجانی بازار شده و ریسک ریزش را تا حد زیادی برای سهامداران کاهش دهد، بیان کرد: بنابراین نه به دنبال صعود هیجانی بازار هستند و نه به دنبال افت های شدید بازار و فرار سرمایه گذاران از آن.
وی افزود: اعمال این قانون در کوتاه مدت شاید منجر به اصلاح بازار شود اما در بلندمدت سهم های خوب و ارزنده مسیر خود را طی خواهند کرد. سهم هایی که سودآوری بهتری دارند، جذابیت خود را خواهند داشت.
احمدی گفت: همانطور که در گذشته دامنه نوسان ۱۰ درصد در بازار پایه به ۲ و ۳ درصد کاهش یافت؛ دیدیم که به جز یک رفتار هیجانی مقطعی، سرانجام سهم های ارزشمند رشدهای ۲۰۰، ۳۰۰ و بیشتر را در بازار پایه پیدا کردند.
در پایان مهم ترین توصیه این کارشناس به سهامداران به ویژه سهامداران تازه وارد این بود که از رفتارهای هیجانی دوری کنند و به ریزش های کوتاه مدت احتمالی توجه نکنند و اگر سهمی را به درستی انتخاب کنند، آسیب خاصی به سرمایه شان نخواهد رسید.
نظر شما