بازار-مونا مشهدی رجبی: با وجود اینکه در خبرها مدام در مورد انتشار ویروس کرونا در چین و شماری از کشورهای آسیایی از قبیل ایران و کره جنوبی سخن گفته شده است و آمارها در مورد عدم مرگ و میرناشی از ویروس در امریکا سخن گفته اند، ولی خبرهای رسیده به «بازار» از ساکنان تگزاس حکایت از چند برابر شدن قیمت بسته های ماسک و کمبود ژل های دست دارد. به علاوه کارشناسان تصویر موجود در دنیای امروز را متفاوت ارزیابی می کنند. تصویری که ریشه در تاثیر اقتصادهای مختلف روی یکدیگر و ناتوانی دنیا در جلوگیری از انتشار ویروس دارد. البته در تمامی گزارشها بر این نکته تاکید می شود که نرخ مرگ ناشی از کرونا کمتر از مرگ ناشی از ویروس های دیگر و حتی آنفولانزا است ولی سرعت بالای شیوع آن یک معضل بسیار جدی است.
به گزارش شبکه خبری سی ان بی سی دراینکه ویروس کرونا وارد امریکا می شود و باعث درگیرشدن بخش زیادی از جامعه امریکا می شود شکی نیست ولی در مورد اینکه چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد و بزرگی اثر آن روی اقتصاد چقدر است، نمی توان به درستی نظر داد.
جک مک مایر تحلیل گر بازارهای مالی و کارشناس بازار درمرکز مطالعات اکونومیست براین باوراست بازارهای مالی امریکا عمق فاجعه را درک کرده اند و به همین دلیل است که از روز گذشته افت شاخص های مالی درامریکا شروع شده است. وی به سی ان بی سی گفت:« اقتصاد امریکا در برابر این ویروس بسیار آسیب پذیر خواهد بود و افت نرخ رشد اقتصادی و حتی رکود در نتیجه انتشار این ویروس بسیار محتمل است.»
مارک زندی اقتصاددان ارشد موسسه مودی در گزارشی که در وب سایت این موسسه منتشر شد به احتمال رکود اقتصادی امریکا در نتیجه شیوع ویروس در این کشور اشاره کرد و نوشت: «در صورتیکه این ویروس در دنیا اپیدمی شود و شما مبتلایان در جهان افزایش یابد، احتمال رکود اقتصادی در جهان بسیار بالا است. در امریکا هم شرایط چندان ایده ال نیست. در ماه های اخیر ما شاهد کاهش نرخ رشد اقتصادی امریکا بودیم که حاصل سیاستهای اقتصادی دولت است. از طرف دیگر، اقتصاد امروز امریکا بسیار آسیب پذیر است و شوکی مانند کرونا می تواند سرعت واردشدن اقتصاد کشور به رکود را بیشتر کند.»
زندی ادامه داد: «با شیوع کرونا در چین بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی تعطیل شدند. هم اکنون این وضعیت در کشورهای ایتالیا و کره جنوبی هم وجود دارد. این کشورها هم خریدار کالاهای امریکایی هستند و هم تامین کننده قطعات و مواداولیه کارخانه های امریکایی. پس تعطیلی آنها به کاهش توان تولید کارخانه های امریکا و افزایش قیمت محصولات مصرفی در بازار خواهد انجامید. هم افت فعالیتهای صنعتی و تولیدی و هم تورم تبعات منفی برای اقتصاد امریکا دارد و شانس رکود را بیشتر خواهد کرد.»
بازارهای مالی بسیار حساس هستند
دیوید لبوویتس مدیر سرمایه گذاری جی پی مورگان در مصاحبه ای با شبکه سی ان ان در مورد تاثیر انتشار این ویروس روی نتیجه انتخابات ماه نوامبر سال جاری امریکا گفت: «برخی بر این باورند که ورود ویروس به امریکا وشیوع بیماری باعث می شود تا شانس ترمپ در انتخابات کم شود و برنی سندرز به عنوان پیروز انتخابات معرفی شود . ولی واقعیت این است که بازارها وضعیت را به دقت رصد می کنند و تنها وضعیت اقتصادی است که می تواند روی عملکرد بازار اثر داشته باشد. بدون شک با ورود ویروس به امریکا ما شاهد کاهش نرخ رشد اقتصادی و کاهش تولید خواهیم بود. از طرف دیگر درآمد کسب و کارهای خدماتی از قبیل رستوران ها و فروشگاه ها هم کم می شود. »
لبوویتس ادامه داد:« مردم از تجمع پرهیز خواهند کرد و درآمد رستوران ها و مراکز تفریحی و فرهنگی کم می شود. حتی خرید کالاهای مصرفی از قبیل پوشاک هم کم خواهد شد. این مساله برای اقتصاد امریکا تنش آفرین است ولی تاثیر این بحران روی انتخابات چندان چشمگیر نخواهد بود زیرا بحرانی جهانی و غیر قابل کنترل است.»
او در مورد سیاستهایی که باید در امریکا و دیگر کشورهای درگیر بحران استفاده شود گفت: «فارغ از اینکه چه کسی در نوامبر وارد کاخ سفید خواهد شد، بازارها به این مساله توجه دارند که چه سیاستهایی در اقتصاد به کار گرفته می شود. من انتظار دارم بازار امریکا بعد از پایان این بحران با پیش فرض اینکه این ویروس باعث از بین رفتن شمار زیادی از انسانها نشود، نیاز به حمایت مالی بانک مرکزی داشته باشد. در سال آتی تزریق به اقتصاد یک امر ضروری است. باید به این مساله هم توجه داشت که سیاست تزریق به اقتصاد می تواند این پیام را مخابره کند که شرایط اقتصادی چندان قابل اعتماد نیست.»
ارزش دلار کاهش می یابد
این اقتصاددان برجسته و پژوهشگر مطرح امریکایی در مورد تاثیر ویروس کرونا روی بازار دلار گفت: «اگر نشانه های رکود در اقتصاد مشاهده شود، بانک مرکزی اجرای سیاست تزریق را از سر می گیرد همانطور که اخیرا هم نشانه هایی از تمایل و تصمیم فدرال رزرو برای اجرای این طرح مشاهده شده است. تزریق این پیام را به دنیا می دهد که اوضاع اقتصاد ما بحرانی است و در شرایط بحران ارزش پول کشور کاهش می یابد. همچنین با تزریق دلار به اقتصاد که حاصل سیاست چاپ دلار است، عرضه پول زیاد می شود و در هر بازاری مازاد عرضه زمینه را برای کاهش قیمت فراهم می کند. این وضعیتی است که در آینده نه چندان دور در بازار دلار تجربه خواهیم کرد. از نظر من افت ارزش دلار ظرف چند ماه آینده بسیار محتمل است و ویروس کرونا شاید تلنگر اصلی و اولیه این سقوط ارزش را بزند.»
نظر شما