۱۰ دی ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۰
براتی: FATF راهی برای شناسایی راه های دور زدن تحریم است/ لیلاز: در شرایط تحریم FATF خیلی مهم نیست
در گفت و گوی تلویزیونی با کارشناسان مطرح شد

براتی: FATF راهی برای شناسایی راه های دور زدن تحریم است/ لیلاز: در شرایط تحریم FATF خیلی مهم نیست

برنامه تلویزیونی عیار با حضور براتی، مجری کارشناس و لیلاز، کارشناس اقتصادی با موضوع FATF روی آنتن شبکه افق رفت.

به گزارش بازار، مسعود براتی در ابتدای برنامه به توضیحاتی در مورد برجام و FATF پرداخت و تصریح کرد: زمانی که سال ۹۴ برجام تصویب شد تصور بر این بود که تحریم‌ها برداشته شود و روابط بانکی به حالت قبل بازگردد اما پس از برجام این اتفاق نیفتاد مسئولان دولت یازدهم اعلام کردند که دلیل مشکل روابط بانکهای ایرانی با بانکهای خارجی FATF است که ایران در آن حضور ندارد.

وی توضیح داد: در پاورقی شماره ۱۶ از ضمیمه دوم برجام تاکید شده که بانکهای خارجی برای ایجاد روابط با بانکهای ایران باید مراقب باشند به این دلیل که هنوز تحریم ها برداشته نشده است. زمانی که برجام اجرا شد انتظار این بود که همه تحریم ها یکجا برداشته شود اما هر بار که صحبت از برقراری روابط سازمان ها و نهادهای تحریم شده با شرکت های خارجی بود به پاورقی شماره ۱۶ استناد می‌شد که هنوز تحریم‌ها کامل برداشته نشده است که این موضوع را وزارت خزانه داری آمریکا صراحتا اعلام کرد.

مجری کارشناس برنامه عیار به تحریم‌های بعد از فتنه ۸۸ اشاره کرد و گفت: بعد از فتنه ۸۸ قانون جامع تحریم‌ها در سال ۲۰۱۰ در آمریکا تصویب شد که تجربه برجام هم نشان داد مذاکره با آمریکا نمی‌تواند منجر به رفع تحریم شود.

سعید لیلاز، کارشناس اقتصادی با حضور در استدیو عیار به توضیحاتی در مورد FATF پرداخت و گفت: موضوع FATF را از بانکها باید بپرسید که چه اهمیتی دارد اما معتقد هستم نباید تا این حد موضوع را ناموسی کنیم و گره همه مشکلات را به این بخش گره بزنیم.

لیلاز با بیان اینکه در شرایط تحریم عضویت در این کنوانسیون کم اثر است افزود: زمانی که شبکه بانکی کشور در تحریم است از راه های عمومی و عادی نمی توانیم انتقال منابع بانکی داشته باشیم و این موضوع ربطی به عضویت در FATF عضو نبودن آن ندارد.

براتی با بیان اینکه عضویت در FATF می تواند دور زدن تحریم ها را سخت تر کند تاکید کرد: چند سال پیش آقای قمصری معاون وقت بین الملل شرکت ملی نفت اعلام کرد ما اطلاعات صرافی ها را دادیم و همین موضوع کار را برای ما سخت کرد.

لیلاز گفت: دور زدن تحریم‌ها از روال غیر عادی انجام می‌شود اما باید توجه داشت تحریم ها طولانی نخواهد بود. اقتصاد ایران تاب آوری بیش از انتظار از خود نشان داده و به جرات می توان گفت قهرمان این روزها اقتصاد و مردم ایران هستند که مشکلات را تحمل کردند. دولت آمریکا در سال ۲۰۱۷ که اعلام کرد آمریکا قصد دارد از برجام خارج شود تصور این بود که قبل از اکتبر و نوامبر ۲۰۲۰ که اشاره به تحریم تسلیحاتی دارد اقتصاد ایران یا فرو می‌پاشد یا جمهوری اسلامی ایران توان خود را از دست می‌دهد و تسلیم خواهد شد اما این اتفاق نیفتاد و به همین دلیل است که می‌گویم اقتصاد ایران تاب آوری بالایی پیدا کرده است.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: پیوستن به کنوانسیون های بین المللی یک مانع را از سر راه بر می‌دارد و اینگونه نیست که از روز اول بخواهید تعهدات را انجام دهید بلکه چند سال به شما وقت می دهند تا شرایط کشور با قوانین بین المللی منطبق شود.

به گفته وی، مسئله مهمی که وجود دارد این است که آیا همه کشورهایی که عضو FATF هستند پولشویی نمی‌کنند. آمریکا یک کشور صادر کننده تسلیحات و گسترش تروریست است و صحبت اینجاست که ما می توانیم بپوندیم اما همه قوانین آنها را اجرا نکنیم. نباید روابط عمومی جهان را از دست دهیم.

لیلاز با بیان اینکه ما خودمان را پیوستن به FATF و مخالفت‌هایی در این زمینه مربوط به مسائل داخلی است تاکید کرد: تعداد کشورهای عضو FATF ۲۰۵ کشور است در حالی که ۱۹۵ کشور عضو سازمان ملل هستند. با توجه به اینکه زمزمه های بازگشت آمریکا به برجام شنیده می‌شود و مقام معظم رهبری هم دوباره اجاره بررسی مجدد را به مجمع تشخیص مصلحت نظام دادند نشان می‌دهد موضوع مهم است. از سوی دیگر هر بار که نخواهیم قوانین را رعایت کنیم این امکان برایمان وجود دارد که بتوانیم خارج شویم.

این کارشناس اقتصادی گفت: همه کشورهای جهان غیر از ایران و کره شمالی عضو FATF هستند که پرسش اینجاست در کشورهای دیگر پولشویی اتفاق نمی‌افتد.

براتی در این زمینه توضیح داد: برخی مقامات غربی صریحا اعلام کردند به دلیل اینکه ایران در حال دور زدن تحریم ها است لازم داریم این کشور به FATF بپیوندد و معاهدات آن را بپذیرد. مشخص است برای ایران برنامه ویژه دارند، همانطور که در برجام ایران به همه تعهدات خودش انجام داد اما کشورهای دیگر از این کار سر باز زدند.

لیلاز گفت: من موافق صحبت رهبری درباره اینکه باید قدرتمند تر شویم هستم. هرچند همانطور که ایشان گفتند ما بایستیم آنها متوقف نخواهند شد اما قدرتمند شدن ما باعث می‌شود فشار به کشور کمتر شود. باید توجه داشت هر موافقت نامه ای که امضا شود فقط در همان لحظه اعتبار و موازنه دارد و ما باید به FATF بپوندیم اما در عین حال باید در مسیر قدرتمند شدن قرار گیریم.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه پیوستن به FATF این امکان را به ایران می دهد که بتواند از ابزارهای بین المللی استفاده کند تصریح کرد: موضوع FATF و پیوستن به کنوانسیون های آن نباید از حدو حدود خارج شود. نکته قابل توجه اینجاست که تصویب FATF کشور را گل و بلبل نمی‌کند و عدم تصویبش هم ایران را به خاک سیاه نمی نشاند.

براتی در این زمینه گفت: طبق اذعان غربی‌ها اکنون ایران روزانه یک میلیون بشکه نفت می‌فروشد و صادرات فراورده های نفتی ایران هم افزایش زیادی داشته است. پیوستن به FATF و کنوانسیون های سی‌اف‌تی و پالرمو دور زدن تحریم ها را سخت می‌کند و دیگر دست ایران برای صادرات نفت و صادرات فراورده نفتی باز نیست.

لیلاز می‌گوید: ما اکنون با نظم بین الملل در افتادیم و معتقدم پذیرش FATF یک مانع را از سر ایران بر می دارد و به لحاظ روابط عمومی نپذیرفتن آن بازی کردن در زمین حریف است. اگر عضو FATF و کنوانسیون‌های آن شویم هزینه رسمی اقتصاد کاهش می‌یابد و عدم پیوستن به آن چیزی است که رژیم صهیونیستی و امریکا می‌خواهد.

این کارشناس اقتصادی به فواید برجام اشاره کرد و گفت: برجام به نفع مردم ایران بود و تاجایی که زورش رسید تحریم ها را برداشت. ما در سال ۹۶ تولید ناخالص داخلی بالایی داشتیم اما با اینکه معتقد هستم برجام برای ایران فایده داشت مسئولیت به هم خوردن توافق برجام امریکا است و ایران نباید در این زمینه کوتاه بیاید و تسلیم شود. بیشترین فشاری که بعد از دوران مغول به ایران وارد شده اکنون مشاهده می‌کنیم و کشورهای غربی هم توقع نداشتند که اقتصاد ایران تا این حد تاب آوری داشته باشد.

وی افزود: زمانی که تحریم ها برداشته شود  FATF مهم است و برای برقراری با اقتصاد جهانی به آن نیاز داریم. استقلال ۱۰۰ درصدی ممکن نیست و باید به ایران به سمت اقتصاد صنعتی و خدماتی حرکت کند.

لیلاز می‌گوید: چرچیل انگلیسی می‌گفت نظام سرمایه داری کثیف است و من معتقدم در این نظام سرمایه داری هر کاری که برایشان صرف داشته باشد انجام می‌دهند، حتی اگر بخواهند مادرشان را مبادله کنند. در همین شرایط اقتصادگران آمریکا اگر برایشان صرف داشته باشند با ایران در تحریم هم تجارت می‌کنند.

این کارشناس اقتصادی افزود: دولت آقای روحانی این چشم انداز را دارد که تحریم ها برداشته شود. در مورد موضوع FATF هم باید تاکید کنم که قول می دهم که در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب می‌شود.

براتی گفت: چشم انداز برداشتن تحریم ها واقعی ها نیست و مسئله ایران مستقل از همه دنیاست.

لیلاز در پاسخ به براتی گفت FATF یک بده بستان دیپلماتیک است و شرکای ایران مثل روسیه و چین هم تشویق کردند که ما به FATF بپیوندیم اما براتی اعلام کرد که این در جایی گفته نشده و نمی توان به ان استناد کرد. لیلاز گفت: پذیرش FATF به این معنا نیست که نتوانیم از راه های غیر رسمی استفاده کنیم و لبنان که حزب الله در قلب آن قرار دارد پذیرفته اما از راه های غیر رسمی کار خود را پیش می برد.

براتی در این زمینه پاسخ داد: حزب الله لبنان FATF را نپذیرفته و معتقدم پذیرش آن و پیوستن به کنوانسیون هایی که غربیها پیشنهاد می‌کنند راهی برای مقابله با دور زدن تحریم های ایران باشد.

کد خبر: ۶۴٬۳۳۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha