بازار: جهانی شدن، اقتصاد کشورها به ویژه قدرت های اقتصادی را چنان به یکدیگر گره زده است که بروز یک نوسان در یک کشور به سرعت به خارج از مرزهایش تسری می یابد. با بروز پدیده جهانی شدن اقتصاد و از میان برداشته شدن بسیاری از موانع تجارت، زمینه نقل و انتقال سرمایه ومنابع انسانی و فناورانه گسترش پیدا کرده و بسترها برای همکاری و بهره جویی از ظرفیت های مشترک در راستای بیشینه سازی منافع مهیا شده است. این روند به همان میزان نیز آسیب پذیری متقابل کشورها از یکدیگر را افزایش داده است.
در فضای جهانی شدن، روند وابستگی متقابل اقتصادی کشورها رو به فزونی نهاده است و دولت ها و دیگر بنگاه های اقتصادی برای رشد و بهره وری بیشتر به گسترش مناسبات اقتصادی ورای مرزها روی آورده اند تا جایی که وابستگی جای خود را به پیوستگی داده است.
شیوع و گسترش ویروس کرونا به صورت عینی این وابستگی اقتصادی متقابل را به نمایش می گذارد. برای نمونه با کاهش رشد اقتصادی چین در نتیجه شیوه ویروس کرونا و تعطیلی مراکز تولیدی و صنعتی شاهد کاهش تقاضا برای نفت و برخی فلزات هستیم. از اینرو شاهد کاهش قیمت نفت در بازار نفت هستیم.
ویروس کرونا باعث توقف ١٨ پالایشگاه چین، کاهش ٢٠درصدی تقاضای نفت در این کشور شده که روزانه ٣میلیون بشکه از تقاضا را کم کرده است.
در واقع ویروس کرونا در «ووهان» چین همزمان با سال نوی میلادی این کشور بود که خود باعث افزایش آسیبهای اقتصادی ناشی از شیوع این ویروس شد. برای نمونه بازار بورس شانگهای با افت قابل ملاحظهای روبرو شد و سرمایهگذاران حدود ۳۹۳ میلیارد دلار در این بازار از دست دادهاند.
همچنین ارزش پول چین(یوآن) در بازارهای جهانی کاهش یافت.
به گزارش بی بی سی، شاخص کلی در بازار شانگهای چین در آغاز معاملات امروز افت ۸ درصدی (در مقیاس روانه) را تجربه کرد که در چهار سال اخیر بیسابقه بوده است.
در بازار ارز، ارزش هر دلار آمریکا به بیش از ۷ یوان رسید که از تضعیف پول ملی چین حکایت دارد.
دولت چین برای کاهش آثار اقتصادی این ویروس حدود چند هزار میلیارد یوآن به اقتصاد این کشور تزریق کرد. همچنین دولت در اقدامی دیگر نرخ سود بانکی کوتاه مدت را کاهش زیادی داد.
اما آثار زیانبار اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا به این کشور محدود نمانده است. چین که از بزرگترین وارد کنندگان انرژی در دنیاست با تعطیلی مراکز صنعتی و ... تقاضایش برای واردت نفت کاهش یافته است. تأثیر این موضوع با کاهش قیمت نفت در نتیجه کاهش تقاضا قابل رویت است.
به طوریکه قیمت نفت از حدود 70 دلار در ماه ژانویه به حدود 56 دلار رسیده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گفته است به دلیل تاثیر شیوع کرونا بر تقاضای جهانی نفت، این سازمان کاهش ۵۰۰ هزار بشکه در روز را مد نظر قرار داده است.
این منابع همچنین گفتهاند کشورهای عضو اوپک و صادرکنندگان بزرگ غیر عضو نظیر روسیه (اوپک پلاس) ممکن است در نیمه فوریه اجلاسی در سطح وزرا برگزار کنند؛ بر اساس برنامه قبلی قرار بود اجلاس بعدی در ماه مارس (اسفند) برگزار شود.
شیوع این ویروس نیز هم روند ورود توریست به چین را کاهش داده و هم باعث شده تا توریستهای چینی کمتر به کشورهای دیگر بروند که بر درآمدهای توریستی چین و سایر کشورها تأثیرگذار بوده است.
همچنین برخی کشورها نیز محدودیتهایی برای واردات کالا از چین در نظر گرفته اند که این موضوع نیز صدمات زیادی به اقتصاد چین زده است. تأثیر این صدمات تا جایی است که صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی در نظر گرفته برای چین را کاهش داد.
این در حالی است که رشد اقتصادی چین سال ۲۰۱۹ به 6.1 درصد رسیده بود که کندترین آهنگ نرخ رشد در سی سال اخیر بود. شیوع ویروس کرونا این روند را بیشتر تحت تأثیر قرار داد و همانگونه که اشاره شد صندوق بینالمللی پول در پیش بینی اخیر خود رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۲۰ میلادی را کاهش داد و به 5.8 درصد رساند.
این تخمین در حالی است که «ژنگ مینگ»، اقتصاددان اندیشکده آکادمی علوم اجتماعی چین میگوید ممکن است به دلیل اپیدمی ویروس کرونا میزان رشد اقتصادی سالانه کشور در سه ماه اول سال جاری میلادی به زیر پنج درصد برسد.
بی بی سی در گزارشی که در خصوص آثار منفی اقتصادی ناشی از گسترش ویروس کرونا بر گردشگری جهانی منتشر کرده می آورد: «بیش از ۵۰ پرواز بینالمللی از ۲۰ کشور مختلف بطور هفتگی مسافران را به شهر ووهان چین میبردند که حالا این پروازها لغو شده است. ... دولت هنگکنگ هم فعالیت قطار سریعالسیر به سرزمین اصلی را متوقف کرده و تعداد پروازهای متقابل بین هنگکنگ و سرزمین اصلی به نصف کاهش پیدا کرده است. ... در اروپا هم بسیاری از تورهای مسافرتی سفرهای خود را به چین لغو شده است. ... جمعیت بالای چین و توقف یا محدودیتهای تورهای مسافرتی از مبدا چین باعث شده هتلها و مراکز اقامتی کشورهایی نظیر تایلند هم از خسارات این ویروس بینصیب نمانند.»
همچنین چین بزرگترین واردکننده کالاهای صنعتی در جهان است و با افزایش نگرانیها درباره کاهش احتمالی تقاضا توسط چین، قیمت مس در بازارهای جهانی شاهد افت بود.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند اتفاقات اخیر تاثیر بسزایی بر کاهش رشد اقتصادی چین و همچنین رشد اقتصادی جهان خواهد داشت. چین دومین اقتصاد بزرگ دنیا و کلید موتور رشد اقتصاد جهان است. هر تاثیر منفی در این کشور به طور مسلم در سراسر دنیا اثر خواهد گذاشت.
کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین المللی پول، میگوید احتمال دارد شیوع ویروس کرونا دست کم برای مدت کوتاه آهنگ رشد اقتصادی جهان را آهستهتر کند؛ ولی هشدار داد هنوز خیلی زود است که برای آینده دورتر پیش بینی کرد: ما باید سرعت اقداماتی را که برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا به عمل میآید و این که تا چه حد این اقدامات موثر است را ارزیابی کنیم.
نظر شما