۳۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۶
آیا دنیا به پایان جهانی سازی و برون سپاری تن می دهد؟
با شیوع کرونا؛

آیا دنیا به پایان جهانی سازی و برون سپاری تن می دهد؟

همه گیری کرونا در زنجیره عرضه کالاها در دنیا اختلال ایجاد کرد و دلیل این مساله برون سپاری کارخانه های تولیدی و صنعتی غربی و فعالیت آنها در بازارهای ارزان تر کشورهای در حال توسعه بود. حال در موردکارایی این سیاست به دیده تردید نگریسته می شود.سوال این است که آیا همه گیری کرونا به معنای پایان جهانی سازی است؟

بازار؛ گروه بین الملل: در جریان همه گیری کرونا و تعطیلی مرزهای کشورهای مختلف، یکی از چالشهایی که واحدهای صنعتی و تولیدی دنیا با آن روبرو بودند اختلال در زنجیره عرضه کالاها و مواد اولیه بود.کالاهایی که بخش زیادی از آنها از کشورهای در حال توسعه واقع در قاره آسیا تامین می شدند و چین در این بازار سهم بسزایی داشت.

نشریه فورچون در گزارش اخیر خود به تجربه برون سپاری در دنیا اشاره کرد و نوشت:« در یک دهه گذشته شمار زیادی از کارخانه های تولیدی و صنعتی دنیا برای بهره گیری از نیروی کار ارزان قیمت چین و برخورداری از مواد اولیه ارزشمند آن، کارخانه های تولیدی خود را به این کشور انتقاد دادند و کالاهای  نهایی را با قیمت پایین تری وارد کشورهای توسعه یافته می کردند. همین مساله باعث شد تا سهم اعظم کالاهای تولید شده در کشورهای صنعتی را کالاهای ساخت کشور چین تشکیل دهد. کالاهایی که در ظاهر ساخت کشور چین است ولی سرمایه های لازم برای تولید آنها از کشورهای صنعتی تامین شده است و در کارخانه هایی تولید شده است که تمامی تجهیزات آنها از کشورهای صنعتی وارد شده است.»

حال نشریه این نشریه با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد کشورهای صنعتی، در مورد ضرورت خارج شدن  کارخانه های کشورهای صنعتی از چین صحبت می کند. این نشریه در گزارش اخیر خود به آمارهای ارایه شده توسط بانک امریکا مبنی بر اینکه ۸۰ درصد از کالاهای تولید شده در دنیا در کارخانه های کشور چین تولید می شوند، نوشت: «همه گیری کرونا نشان داد که برون سپاری آسیب زیادی به اقتصاد کشور وارد می کند و باید دنیا هر چه سریعتر از این سیاست فاصله بگیرد.»

جهانی سازی، دیگر اولویت دنیای امروز نیست
 از یک طرف جنگ تجاری امریکا و چین و افزایش تعرفه های وارداتی  کالاها به بازار امریکا از کشورهای مختلف اروپایی قرار دارد و از طرف دیگر زیر سوال رفتن دیدگاه های جهانی سازی است که باعث می شود تا در مورد کارایی دیدگاه جهانی سازی در دنیا تردیدهای زیادی وجود داشته باشد. فورچون نوشت:« باید در نظر بگیریم که انتقال کارخانه ها به داخل کشور یا خرید از کشورهای همسایه در سالهای آتی یک مزیت مهم است و باعث می شود تا آسیبهای اقتصادی درنتیجه پاندمی های احتمالی یا بحران های بین المللی به حداقل برسد. ما در روزهای سختی قرار داریم ولی باید بدانیم تصمیماتی که در این روزها می گیریم، نقشی تعیین کننده درشکل گیری آینده ما خواهد داشت.»

فاکس نیوز در این زمینه نوشت:«در سالهای اخیر کشورهای در حال توسعه نقش مهمی در تولید کالاها برای بازار جهانی ایفا کرده اند و کار خانه های بزرگ تولیدی  و صنعتی غربی در بازارهای در حال توسعه فعال هستند. بدون شک تغییر این رویکرد برای اقتصاد دنیا هزینه های زیادی دارد ولی تحمل این هزینه می تواند منافع اقتصادی بلند مدتی را برای کشور به همراه بیاورد. »

 این رسانه امریکایی بر این باور است از بین بردن وابستگی به شرکتهای فعال در بازار چین در تامین کالاهای اساسی امریکایی هزینه ای بالغ بر ۱ هزار میلیارد دلار به اقتصاد کشور وارد می کند ولی این هزینه طی ۵ سال به اقتصاد امریکا تحمیل می شود. این در حالیست که فعال سازی کارخانه های تولیدی و صنعتی در داخل  خاک امریکا می تواند مزایای اقتصادی زیادی برای کشور داشته باشد. از ایجاد فرصتهای شغلی تازه و کاهش نرخ بیکاری گرفته تا افزایش قدرت صادراتی کشور و در نهایت افزایش قدرت خرید مردم امریکا.

انتقادهایی هم به این سیاست وجود دارد
موسسه مطالعاتی Bofa این نظریه را کاملا غیر کارشناسی می داند. طبق گزارش منتشر شده توسط این مرکز مطالعاتی امریکایی در برآورد هزینه یک هزار میلیارد دلاری انتقال کارخانه های تولیدی و صنعتی از چین به امریکا فاکتورهای مهمی در نظر گرفته نشده است. در این گزارش آمده است:«  هزینه های اجرایی کارخانه های صنعتی و تولیدی در کشورهای صنعتی بیش از کشورهای در حال توسعه است. این هزینه های بالای اجرایی باعث می شود تا کالاها با قیمت بالاتری به بازار مصرف عرضه شوند.»

 در ادامه گزارش آمده است:«از طرف دیگر شرکتهایی که پیشتر در بازار کشورهای در حال توسعه از جمله چین کار می کرده اند و حال قرار است وارد بازار امریکا و دیگر کشورهای صنعتی شوند، برای جبران بخشی از هزینه های مازادی که به آنها تحمیل می شود نیاز به دریافت حمایتهای مالی از دولت دارند. حمایتهایی از قبیل معافیت های مالیاتی ، ارایه یارانه ها ، ارایه وام های کم بهره و در نهایت استفاده از حمایتهای مالی دولتی  که همه آنها می تواند برای اقتصاد کشورهای صنعتی هزینه زیادی در برداشته باشد. هزینه ای که شاید در این روزهای کرونایی و با توجه به میزان بالای بدهی های دولتی و آسیب زیادی که اقتصادهای صنعتی متحمل شده است، فشار زیادی به اقتصاد آسیب پذیر آنها وارد کند.»

 این موسسه مطالعاتی بر این باور است که اجرای این سیاستها تنها با توجه به بحرانی مانند کرونا که شاید در هر قرن یک بار اتفاق بیفتد، کار نادرستی است. در انتهای این گزارش آمده است:« سیاست برون سپاری بعد از سالها مطالعه و تحقیق در دنیا اجرا شد و نتیجه آن افزایش نرخ رشد اقتصادی دنیا و کاهش قیمت کالاهایی بود که در بازار مصرف عرضه می شد. تغییر این رویکرد به دلیل بحرانی که ریشه اقتصادی ندارد، کار نادرستی است و باید با این رویه مقابله شود.»

کد خبر: ۳۶٬۷۰۲

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha