بازار؛ گروه بین الملل: نوسان قیمت نفت در بازارهای جهانی در این روزها موضوع مهمی برای رسانه های دنیا است. قیمت پایین نفت در شرایط عادی اقتصادی امری مطلوب است زیرا بررسی های تاریخی نشان داده است قیمت پایین نفت با رونق اقتصادی در دنیا ارتباط مستقیم دارد. به تغبیر بهتر در سالهایی که قیمت نفت در بازار جهانی پایین است، هزینه اولیه صنایع مصرف کننده نفت پایین می آید و در نتیجه زمینه برای رونق اقتصادی فراهم می شود. از طرف دیگر در سالهایی که قیمت نفت در بازار بالا است، زمینه برای افزایش تورم و کاهش نرخ رشد اقتصادی فراهم می شود.
اما این تنها یک روی سکه است. در روی دیگر سکه رابطه قیمت نفت با سرمایه گذاری در این بازار وجود دارد که امروزه موضوع اصلی فعالان صنعتی است. به گزارش موسسه مطالعاتی ریستاد انرژی باید قیمت نفت در بازار در سطحی باشد که شرکتهای نفتی منابع مالی لازم برای سرمایه گذاری در پروژه های نفتی را در اختیار داشته باشند. در وضعیت فعلی قیمت نفت، بسیاری از شرکتهای نفتی نه تنها بودجه لازم برای سرمایه گذاری را ندارند بلکه تولید خود را نیز به حداقل رساندند.این مساله می تواند حتی روی بقای شرکتهای نفتی اثر منفی داشته باشد.
افت سرمایه گذاری، معضلی جدی است
سایت اویل پرایس در این زمینه نوشت:«شرکتهای نفتی در پروژه های جدید سرمایه گذاری نمی کنند زیرا منابع مالی لازم را در اختیار ندارند و در مورد وضعیت بازار در سالهای پیش رو هم اطمینانی ندارند. این مساله که زمان پایان بحران کرونا مشخص نیست، مساله ای بسیار مهم است زیرا باعث افزایش سطح عدم اطمینان برای سرمایه گذاری در بازار شده است.»
اویل پرایس تبعات منفی کاهش سرمایه گذاری در صنعت نفت را این طور بیان کرد: «توقف سرمایه گذاری در بازار نفت یا سرمایه گذاری کم در سال جاری باعث می شود تا توان تولید نقت در سالهای آتی کاهش پیدا کند و در نهایت قیمت این منبع انرژی در مسیر افزایشی حرکت کند. تصور کنید اقتصاد دنیا از بحران کرونا رهایی یابد و بحرانی ناشی از کمبود نفت یا قیمت بسیار بالای نفت را تجربه کند. این وضعیت برای اقتصاد آسیب دیده و بحران زده امروزی ، خطرات زیادی به همراه دارد.»
نکته ای که باید توجه داشت این است که سرمایه گذاری یک پروسه زمان بر است و اگر امروز پروژه های سرمایه گذاری در صنعت نفت شروع شود، اثرات و نتایج آن دو سال آینده مشخص می شود. به همین دلیل توقف آن می تواند در آینده اثرات مخرب اقتصادی و صنعتی به همراه داشته باشد. به همین دلیل بهتر است در شرایطی که شرکتهای خصوصی به دلیل وضعیت بحرانی توان مالی لازم برای سرمایه گذاری را ندارند، دولتها وارد میدان شوند و بودجه لازم برای سرمایه گذاری های نفتی را با شرایط مناسب در اختیار شرکتها قرار دهند یا اینکه خود متولی سرمایه گذاری نفتی شوند تا از وقوع وضعیت بحرانی در آینده جلوگیری کنند.
آیا قیمت نفت رشد می کند؟
مساله دیگری که در بازار نفت و گاز اهمیت داری، قیمت این منبع انرژی است زیرا اگر قیمت این منابع در سطح بالایی باشد سرمایه گذاری شرکتهای نفتی در این صنعت افزایش می یابد و امکان برخورداری از تکنولوژی های با کیفیت تر هم بیشتر می شود. این مساله امکان کنترل انتشار کربن را هم فراهم خواهد کرد.
این مرکز مطالعاتی متوسط قیمت نفت با تاکید بر این نکته که در سال جاری ما شاهد افزایش قیمت نفت در بازار جهانی خواهیم بود ولی این روند افزایشی کند خواهد بود نوشت:« بدون شک از نیمه دوم امسال قیمت نفت در بازار جهانی رشد می کند که دلیل آن را می توان کاهش عرضه نفت توسط کشورهای اوپک پلاس و کاهش تولید نفت شیل امریکا به دلیل افت قیمت نفت در بازارهای جهانی دانست. اما این روند افزایشی بسیار کند خواهد بود و رشد ناگهانی قیمت محقق نمی شود.بر مبنای این مطالعه در فصل چهارم امسال متوسط قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال برابر با ۴۸ دلار امریکا خواهد بود و تا فصل آخر سال ۲۰۲۱ این روند افزایشی ادامه دارد تا اینکه هر بشکه نفت در بازار جهانی با قیمت ۶۱ دلار مبادله خواهد شد.»
تا پنج سال دیگر هم قیمت به ۶۰ دلار نمی رسد
ریستاد انرژی متوسط قیمت هر بشکه نفت در بازار جهانی در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ میلادی را به ترتیب ۵۹ دلار و ۵۵ دلار اعلام کرد و تاکید کرد که روزهای فروش نفت صد دلاری به پایان رسیده است و تا نیمه دهه جاری میلادی این تجربه در دنیا تکرار نمی شود.یک دلیل مهم برای باقی ماندن قیمت نفت در سطح ۶۰ دلار طی دو سال آینده را می توان ثبات هزینه های تولید نفت دانست که در این روزهای رکود اقتصادی این مساله ادامه خواهد داشت.اولیور مورس یکی از تحلیل گران بازار نفت در موسسه اس اند پی گلوبال در این مورد به ورلد اویل گفت:« ما با شرایط تازه ای در بازار نفت روبرو
هستیم و باید به این وضعیت تازه عادت کنیم.در این شرایط تازه متوسط قیمت نفت در بازار جهانی پایین تر است و اقتصادهای صادر کننده باید سیاستهای اقتصادی خود را متناسب با این وضعیت تنظیم کنند. مطالعات ما نشان داده است که بازار نفت دنیا در قیمتی زیر ۶۰ دلار به تعادل خواهد رسید و حداقل تا سال ۲۰۲۵ میلادی قیمت نفت در همین سطح باقی می ماند.»وی ادامه داد:« نمی توان به درستی گفت سطح قیمت تعادلی نفت در بازه سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۵ میلادی برابر با ۵۵ دلار است یا ۴۰ دلار، ولی با اطمینان می توان گفت که این قیمت کمتر از ۶۰ دلار است و احتمال اینکه بالاتر از ۴۵ دلار باشد بیش از ۸۰ درصد است.»
نظر شما