۱۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۱
بهبود بازار نفت قطعی نیست؛ بیش از حد خشنود نشویم
دبیر کل اوپک:

بهبود بازار نفت قطعی نیست؛ بیش از حد خشنود نشویم

بارکیندو، دبیرکل اوپک، وضع بازار نفت را یک ماه پس از اجرایی شدن توافق اوپک و غیراوپک مثبت ارزیابی و تاکید کرد: این امر نباید سبب خشنودی بیش از حد ما شود، بهبودی همچنان قطعی نیست.

به گزارش بازار به نقل از شانا، به نقل از دبیرخانه اوپک، محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در افتتاحیه هفتمین نشست مشترک فنی اوپک و غیراوپک زیر نظر توافقنامه همکاری (The Declaration of Cooperation) که دیروز (پنجشنبه، ۱۵ خردادماه) از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: در دوران عجیب و بی‌سابقه‌ای زندگی می‌کنیم و  همانطور که می‌دانید، جهانی که ما می‌شناختیم از چند ماه قبل با ظهور و پیشرفت سریع یک دشمن نامرئی (ویروس کرونا) متوقف شد. این بیماری همه‌گیر سبب رکود اقتصادی جهانی به گونه‌ای بی‌سابقه شد و سیستم‌های درمانی کشورهایی را که شمار بیماران در آن‌ها بیشتر بود، بیش از حد زیر فشار قرار داد.

وی افزود: این ویروس شمار بیکاری را به حدی رسانده است که حتی از زمان «رکود بزرگ اقتصادی» در بسیاری از اقتصادهای مهم جهان بیشتر است. محدودیت‌های اعمال شده برای جلوگیری از شیوع این ویروس سبب از بین رفتن بخش بزرگی از تقاضای نفت شده است. این امر به نوبه خود سبب ویرانی این صنعت شده و شغل‌های زیادی از دست رفته، تعطیلی‌ها، ورشکستگی‌ها و خسارت‌های گسترده‌ای را در سرمایه‌گذاری‌ها به همراه داشته است. اما همان طور که هنری فورد، رهبر بزرگ انقلاب حمل و نقل، گفت: زمانی که به نظر می‌رسد همه چیز علیه شما پیش می‌رود، به یاد داشته باشید که هواپیما در مقابل باد از زمین برمی‌خیزد و نه همراه با آن.

بارکیندو ادامه داد: بادهای مخالفی که طی چندماه گذشته در صنعت نفت با آن‌ها روبه‌رو شده‌ایم، بیشتر مواقع غیرقابل عبور به نظر می‌رسید. فقط می‌توانستیم نظاره‌گر سقوط یک‌شبه و بی‌سابقه تقاضای نفت باشیم.

دبیرکل اوپک تصریح کرد:‌ هم اکنون شاهد نشانه‌هایی از بهبود بازار هستیم و امیدواریم که دیگر هرگز روزی مانند «دوشنبه سیاه» را تجربه نکنیم. هنگامی که قیمت شاخص نفت آمریکا در ۲۰ آوریل ۲۰۲۰ (یکم اردیبهشت‌ماه) برای نخستین بار در تاریخ منفی شد. قیمت‌ها از آن زمان به بعد بین ۳۶ تا ۴۰ دلار برای هر بشکه افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه نباید فراموش کنیم که در رویارویی با سختی‌ها، معمولا نعمت‌ها و نقاط قوت ناشناخته‌ای پیش روی ما قرار می‌گیرد، گفت: ما شاهد حل شدن یک‌شبه دشمنی بین مخالفان بوده‌ایم و جهان آموخته است که چگونه برای مقابله با این بلای مرگبار، در مقیاس بسیار بزرگتری نسبت به گذشته، همکاری کند.

بارکیندو یادآور شد: کشورهای تولیدکننده نفت اوپک و غیراوپک حاضر در توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) اختلاف نظر خود را پشت سر گذاشتند تا درباره کاهش تولید بی‌سابقه نفت در اوایل ماه آوریل به توافق برسند. رهبران گروه G۲۰ و سران کشورهای تولیدکننده عمده نفت حمایت بی‌سابقه‌ای از فعالیت‌های اوپک پلاس کردند و واقعا به ثبات بازار کمک کردند.

دبیر کل اوپک گفت: رفتار برجسته شرکت‌کنندگان در توافقنامه همکاری در این روزهای تاریک، عزت این سازمان را به سطحی باورنکردنی و جدید ارتقا داده است. تقریباً در همه خبرهایی که به بازار نفت مربوط می‌شود، به تصمیم اوپک پلاس و تأثیر مثبت آن در ثبات بازار اشاره می‌شود.

بارکیندو با بیان اینکه توافق کاهش تولید نشست‌های فوق‌العاده نهم و دهم وزیران اوپک و متحدانش در روزهای نهم و دوازدهم آوریل، ما را در مسیر ثباتی که بازار انرژی به شدت به آن نیاز داشت، قرار داد، گفت: کاهش تولید نزولی نفت اوپک پلاس با کاهش عرضه ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه‌ای از اول ماه مه ۲۰۲۰ به مدت دوماه آغاز شده است و پس از آن قرار است به مدت ۶ ماه از یکم ژوئیه تا ۳۱ دسامبر سال ۲۰۲۰ روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه کاهش عرضه داشته باشند و باید در بازه زمانی یکم ژانویه ۲۰۲۱ تا ۳۰ آوریل ۲۰۲۲ به‌مدت ۱۶ ماه نیز روزانه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه تولید خود را کاهش دهند.

وی افزود: با اجرای توافقنامه همکاری و پایبندی بیشتر چند عضو آن، تعطیلی بازار میلیون‌ها بشکه نفت آمریکای شمالی متوقف شد و بازار نفت دوباره به مسیر تعادل خود بازگشت. با مشخص شدن مقدار تولید کنونی کشورهای حاضر در این توافقنامه، شاهد نشانه‌هایی دلگرم کننده از افزایش پایبندی این کشورها هستیم که با وجود هزینه زیادی که این پایبندی برای این کشورها و صنایع داخلی آن‌ها دارد، پایبندی بیشتری به سهمیه کاهش تولید خود دارند. این مسئله نشان‌دهنده فداکاری ائتلاف ماست.

بارکیندو ادامه داد:‌ بسیار خوشحالم که گزارش دهم که با گذشت یک ماه از اجرای بزرگترین کاهش تولید بین‌المللی، نفت عکس‌عمل سریع و مثبتی به آن نشان داده است. بازار فیزیکی منقبض‌تر شده است و قیمت‌ها تا حدودی بهبود یافته است. مخازن ذخیره‌سازی به سرعت قبل پر نمی‌شوند و تفاوت ‌قیمت فروش شدیدی که بین ماه‌های نزدیک و ماه‌های دورتر وجود داشت در حال کاهش است.

دبیرکل اوپک گفت: تقاضا در برخی از بزرگترین مصرف‌کنندگان انرژی جهان در حال بهبود است. چین، به تازگی گزارش داد که تقاضای نفت در حال بازگشت به سطح پیش از بحران است. نشانه‌های امیدوارکننده‌ای از بهبود تقاضا نیز در هند مشاهده می‌شود. انتظار می‌رود که تقاضای جهانی نفت در ماه ژوئن بهبود بیشتری یابد، زیرا محدودیت‌های شدید اعمال شده برای کنترل شیوع کرونا در حال کاهش یافتن است.

وی تصریح کرد: این امر نباید سبب خشنودی بیش از حد ما شود. بهبودی همچنان قطعی نیست و تعادل دوباره بازارهای درهم ریخته، همچنان به بهبود شدید تقاضا و اجرای مصمم تعهدات توافقنامه همکاری و همچنین بهبود بازارهای تضعیف‌شده نیازمند است.

بارکیندو افزود: فکر می‌کنم بدون کوچکترین تردیدی می‌توان گفت که امیدهای بزرگی که همه ما هنگام امضای توافقنامه همکاری در دسامبر سال ۲۰۱۶ داشتیم، بیش از آنچه در آن زمان انتظار می‌رفت، برآورده شده است.

دبیرکل اوپک یادآور شد: در گذشته، جلسات نشست فنی ما موضوع‌های مختلفی را در بر می‌گرفت، اما فوریت بیماری همه‌گیر کرونا و تضعیف تقاضای ناشی از آن، بر همه آن‌ها اولویت دارد. این نشست فقط درباره مقابله با شرایط اضطراری‌ که امروز با آن روبه‌رو هستیم، نیست، بلکه درباره یافتن راهی برای فردایی متفاوت است.

وی با اشاره به اینکه براساس آخرین گزارش ماهنامه اوپک در ماه مه، این دبیرخانه پیش‌بینی می‌کند که بر خلاف رشد ۲.۹ درصدی اقتصاد جهانی در سال گذشته، اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۰، ۳.۴ درصد تضعیف شود، گفت: انتظار می‌رود رشد تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰ هزار بشکه در روز، کاهش یابد که مضرترین اثر آن در یک‌چهارم کنونی قابل مشاهده خواهد بود.

بارکیندو افزود: برآورد ما این است که تقاضای امسال حدود ۹۰ میلیون و ۵۹۰ هزار بشکه در روز باشد و به سطح قبلی آن پیش از رکود بازار در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ بازگردد.

دبیرکل اوپک ادامه داد: علاوه بر این پیش‌بینی‌های اقتصادی فجیع، نشانه‌های بسیار نگران‌کننده‌ای از تأثیر بحران فعلی بر سرمایه‌گذاری در صنعت نفت می‌بینیم. هم‌اکنون در حال تکرار سناریوی سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ هستیم، هنگامی که بسیاری از شرکت‌های نفتی اعلام ورشکستگی کردند. بسیاری دیگر نیز در آستانه اعلام ورشکستگی هستند.

وی تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود هزینه سرمایه سالانه در سال ۲۰۲۰، ۲۳ درصد افت کند و به حدود نیمی از رقم بی‌سابقه ۷۴۱ میلیارد دلاری سال ۲۰۱۴ برسد. بازگرداندن ثبات به بازار نفت به محافظت از مشاغلی که نیاز به مهارت بالایی دارند و به نوآوری‌ و پیشرفت‌ در بهره‌وری که اکنون بیش از هر زمان دیگری برای بهبود اقتصاد جهانی و صنعت نفت مورد نیاز است، کمک می‌کند. به ویژه کشورهای عضو توافقنامه همکاری که به صنعت نفت بسیار وابسته‌اند، ممکن است از تلاش برای پرداختن به انرژی‌های دیگر باز بمانند. اینها همان کشورهایی هستند که  در مرحله گذار انرژی با آسیب بسیاری مواجه خواهند شد.

دبیرکل اوپک در سخنان پایانی خود یاد حسین کاظم‌پور اردبیلی را گرامی داشت و گفت: حسین کاظم پور اردبیلی، نماینده کهنه کار سازمان بود که بیشترین سابقه همکاری با هیئت عامل اوپک را در کارنامه خود داشت.

وی تصریح کرد: آقای اردبیلی مرد پرافتخاری بود که با وجود بحران‌های فراوان در خدمت کشورش بود. وی بخش مهمی از اوپک بود که از سال ۲۰۱۳ تاکنون و همچنین پیش از آن، از سال ۱۹۹۵ تا سال ۲۰۰۸ در هیئت عامل اوپک خدمت کرد. وی همچنین برای چندین دوره رئیس و عضو چندکمیته استراتژیک بود.

بارکیندو گفت:‌جای آقای اردبیلی در نشست‌ها، مذاکره‌ها و در قلب ما خالی خواهد بود. باشد که روحش در آرامش باشد.

کد خبر: ۲۲٬۶۱۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha