۳۰ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۵
خداحافظی با دنیایی که می شناختیم
دنیای بعد از کرونا متفاوت از دنیای پیش از کرونا است

خداحافظی با دنیایی که می شناختیم

دنیا در حال تغییر است و به نظر می رسد دنیای ما بعد از پایان همه گیری ویروس کرونا کاملا با دنیای قبل از کرونا تفاوت خواهد داشت.تغییر سازو کار اقتصادی دنیا و تغییر اصولی که شرکتهای چند ملیتی بر مبنای آن کار می کنند اولین و اصلی ترین تغییر پیش روی ما است.

خبرگزاری بازار_ کرونا سازو کار دنیا را تغییر داده است و به گفته بسیاری از کارشناسان  دنیای ما بعد از اتمام بحران کرونا با دنیایی که قبل از آن وجود داشت تفاوت زیادی می کند.

نیویورک تایمز در گزارش اخیر خود با اشاره به اینکه تحولات اقتصادی دنیا باعث تغییراتی بزرگ در تمام جهان می شود نوشت:«اقتصاد امروز دنیا در هم تنیده و پیچیده است و در این فضا هر تحولی در یک کشور می تواند تاثیرات زیادی روی دیگر کشورهای دنیا داشته باشد.همین در هم تنیدگی و ارتباط بالای اقتصادی در کشورهای  مختلف است  باعث شد تا شیوع یک ویروس در یک کشور زمینه را برای همه گیری در دنیا فراهم کند و بحرانی را رقم بزند که در طول تاریخ بی سابقه بوده است.»

آدام توز ، پژوهشگر حوزه تاریخ اقتصاد در دانشگاه کلمبیا در مصاحبه ای با سی ان ان گفت:« امروز همه دنیا به حل بحران فکر می کنند ولی دیری نمی گذرد که تغییرات زیادی در سازو کار مدیریت اقتصادی دنیا ایجاد می شود.»وی با اشاره به سطح بالای بی ثباتی در فضای اقتصادی و سیاسی در جهان در وضعیت فعلی تاکید کرد که ارایه پیش بینی در مورد وضعیت اینده دنیا  غیر ممکن است ولی می توان بر این مساله تاکید داشت که دنیای آینده متفاوت از دنیای امروزی ما است. شاید سطح روابط اقتصادی تغییر کند و شاید سفر مردم به کشورهای دیگر به سادگی قبل نباشد.

شاید جهانی سازی مطرود شود

در سالهای گذشته بارها در مورد دهکده جهانی و از بین رفتن مرزها در عرصه اقتصادی صحبت شد.همین دیدگاه سبب شد تا شرکتهای بزرگ اقدام به راه اندازی کارخانه در هر گوشه و کناری از دنیا شوند و تولید خود را از آن بخشها انجام دهند ولی به نظر می رسد اوضاع تغییر خواهد کرد. نیویورک تایمز  نوشت:« با روی کار آمدن ترامپ در امریکا و مطرح شدن دیدگاه اولویت بخشی به نیازها و خواسته های امریکایی ها در تمامی تصمیم گیری ها و بی توجهی به دیدگاه های جهانی سازی، در واقع تصور یک اقتصاد جهانی با حضور امریکا به عنوان مرکز و محور آن اقتصاد بزرگ رنگ باخت. دولت امریکا از سال ۲۰۱۶ در مسیر مخالف جهانی سازی حرکت کرده است و با وضع تعرفه های وارداتی نشان داد که این اصول را نپذیرفته است. با همه گیری ویروس در دنیا به نظر می رسد مساله جهانی سازی و دیدگاه های وابسته به آن بیش از پیش مطرود شود و رهبران بیشتری از ضرورت توجه به مسایل داخلی کشور به جای منافع جهانی صحبت کنند.البته قدرت گرفتن چین در عرصه اقتصادی هم به رنگ باختن قدرت اقتصادی امریکا در دنیا کمک کرد و جایگاه اقتصاد امریکا در دنیا را تضعیف کرد.»

 الیزابت اکونومی ، کارشناس روابط خارجی در مصاحبه ای با نیویورک تایمز گفت:« به نظر من آمارهایی  که از ویروس کرونا و شدت آسیب آن مخابره می شود و سیاست هایی که کشورها برای مقابله در پیش گرفته اند  اندکی بزرگ انگارانه است. البته نمی گویم این ویروس مرگبار نیست و آسیبی نمی زند ولی من تصور می کنم آمارها بزرگتر از واقعیت باشد. از نظر من دلیل این جهت گیری در جهان این است که دولتها در تلاش هستند تا در مورد میزان وابستگی  اقتصاد خود به دیگر کشورهای دنیا تصمیم گیری کنند. آنها ترجیح می دهند درهای اقتصاد به روی  خارجی ها بسته باشد تا با فراغ بال در مورد سیاستهای آتی خود تصمیم گیری کنند. البته من تصور نمی کنم همه گیری ویروس کرونا  به معنای پایان جهانی سازی باشد ولی بدون شک دیدگاه های ملی گرایانه  ترامپ را در دنیا ترویج می کند.»

گام های اولیه برداشته شده است

با وجود اینکه زمان زیادی از این همه گیری نگذشته است ولی اولین نشانه های تغییر در عرصه جهانی مشاهده می شوند. مثلاوزیر امور مالی فرانسه  اخیرا در یک جلسه با روسای شرکتهای بزرگ فرانسوی خواستار ارزیابی مجدد زنجیره عرصه شرکتهای فرانسوی و کاهش وابستگی به چین یا دیگر کشورهای آسیایی برای تامین مواد اولیه و قطعات شد. در امریکا هم اخباری در مورد توقف صادرات تجهیزات و محصولات بهداشتی و درمانی  به دیگر کشورها منتشر شده است  و در روز جمعه سناتور لیندزی گراهام پیشنهاد داد:« امریکا باید چین را تنبیه کند و بدهی های خود به این کشور را بازپرداخت نکند زیرا چین عامل اصلی این همه گیری دردنیا است.»

 البته پیش از همه گیری کرونا هم نشانه های افول جهانی سازی در دنیا به چشم می خورد ولی این بحران باعث خواهد شد تا  این روند تسریع شود. در سال ۲۰۰۸ میلادی تجارت به عنوان سهمی مهم از تولید ناخالص داخلی دنیا به اوج خود رسید ولی بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ در امریکا و بحران های بدهی های دولتی در قاره سبز به تدریح ارزش تجارت در دنیا تنزل یافت و سهم آن به تولید ناخالص داخلی دنیا کم شد. انتخاب دونالد ترامپ در امریکا و آغاز جنگ تجاری این  کشور با چین باعث شد تا شرکتهای چند ملیتی در مورد نحوه کار خود تجدید نظر کنند.

 در پایان باید گفت که دنیایی که سوی آن گام بر می داریم به دنیایی که سالها در مورد آن نوشتیم و خواندیم تفاوتهای زیادی خواهد داشت. تفاوتهایی که امروز و در بحبوجه دست و پنجه نرم کردن با ویروس کرونا نمی توان در مورد آنها صحبت کرد ولی باید خود را برای تغییراتی اساسی آماده کنیم. تغییراتی که شاید شش ماه قبل اصلا نمی توانستیم آنها را پیش بینی کنیم.

کد خبر: ۱۴٬۷۵۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha