ایوب محمودی؛ خبرگزاری بازار- اقتصاد نابرابری که طبقه فقیر را هر روز فقیر تر می کند، اکنون نه تنها فقیرتر و درمانده تر بلکه به یکباره قشر آسیب پذیر، نیروی جوان و فعال و سالمندانی که زمانی خودشان نیروی فعال جوامع بودند، را می بلعد.
باور من این است که در صورت عدم تغییر شرایط جامعه تا یک ماه آینده، با تبعات سنگین تری مواجه خواهیم شد. دنیا دیگر افسارگسیخته شده و رهبران دنیا، اقتصاددانان، مهندسان اجتماعی یا جامعه شناسان، برنامه ریزان اجتماعی و اقتصادی، شرکت داران، شرکت های فراملیتی، چینیان، آمریکاییان و اروپاییان هیچ نقشی نمی توانند داشته باشند.
سیستم سنتی قرن ۲۱ که به واسطه ویروس کرونا به وجود آمده، با سیستم سنتی جوامع اولیه متفاوت است. همه چیز را واگذار می کنیم به طبیعت و طبیعت خودش پاسخگوی سرمایه داران، سرکشان، زورگویان دشمن انسان و طبیعت، ثروتمندان و... خواهد بود.
طبیعت ترمز کووید ۱۹ را خواهد کشید چون انسان متفکر در استفاده از طبیعت دخالت و ورود به حریم خصوصی طبیعت، کوچکترین احترامی را به حریم آنها نگذاشت( عدم توجه به توسعه پایدار)
اقتصاد ورشکسته دیگر نمی تواند مثل سابق قد علم کند بلکه نوع جدیدی از اکونومی در فرهنگ، اجتماع، سیاست و... پدید می آید. جهان بعد از کرونا دگرگونی و تغییراتی در همه جنبه ها خواهد دید که نمی توانیم خوش بین یا بدبین باشیم. بازهم طبیعت پاسخگو می باشد.
نظریات پیشا کرونایی با نظریات پساکرونایی کاملا متفاوت خواهند بود
عادت واره و عرصه عمومی پیر بوردیو، سرمایه اجتماعی و فرهنگی جیمز کلمن، پاتنام و بوردیو، از خودبیگانگی کارل مارکس، مرکز و پیرامون سمیر امین، خودکشی دورکیم، اخلاق پروتستان و روحیه سرمایه داری و قفس آهنین ماکس وبر، کنش های هابرماس، واقعیت حاد، پست مدرنیسم ژان بودریار و لیوتار و نظریات روانشناسان در مقابل این مهمان ناخوانده قرن ۲۱ رنگ باختند یا کم رنگ شدند.
حال رهبران ابرقدرت های جهانی کمی هم با وجدان خود خلوت کنند؛ مگر قهر طبیعت آنها را به حال خود رها می کند. طبیعت انتقام سختی از آنها خواهد گرفت و منتظر بمانند. جنگ اگر چه در قرن بیستم با توپ و تانک بود ولی طبیعت چنان برخورد غضبناکی خواهد داشت که خود مجبور به بازگویی و اعتراف خواهند شد. تاریخ شاهد و گواه تمامی این قضایا خواهد بود.
اقتصاد و سرمایه داری فلج و عقیم، زورگویی پوچ، ابرقدرت صوری و ظاهری، طبقه تن آسا و سلیبریتی لمپن جهان (کاش تورشتاین وبلن که اینهمه از طبقه تن آسا در جوامع هراسان بود الان می دید که این طبقه ها کجا هستند) همه اینها بازگویی وضعیت جهان امروزی است.
آیا آه و ناله نابرابری های جهانی و طبقه فقیر دنیا را گرفته است؟
باور من این است که بیماری یا ویروس کووید ۱۹ طبقه بندی جدیدی در دنیا و نظریات توسعه به وجود خواهد آورد بنابر این تایید یا رد آن زمان بیشتری می طلبد. اینکه جهان امروزی که کرونا فلج کرده، ساختارها و کارکردهایش بهم خورده است؛ چرا دنیا با این همه پیشرفت و توسعه ای که ادعا داشت و دارد نتوانست در مقابل کووید ۱۹ دوام بیاورد؟
آیا ساختارهای توسعه جهانی و اقتصاد جهانی اشتباه بود؟ یا ارکان و مولفه های ساختار توسعه جهانی و اقتصاد جهانی شکل نگرفته و یا وجود نداشت که این ویروس بیشتر از جنگ های بین المللی همه را به زانو در آورده و درگیر کرده است؟
در طبقه بندی های جهانی جدید در حوزه توسعه و حوزه های دیگر معتقدم که دوره کووید ۱۹ همانند دوره های دیگر در تکامل جوامع و تقسیم بندی آن نقش بسزایی خواهد داشت یا به عبارتی پیشا کرونا و پسا کرونا هم می توان گفت.
در هر حال کووید ۱۹ طبقه بندی جدیدی در اکثر علوم طبیعی و انسانی به وجود خواهد آورد.
به امید رهایی بشریت از این تاریکی.
نظر شما