مونا مشهدی رجبی؛ خبرگزاری بازار- افزایش آمار بیکاران در امریکا و اروپا هر روز در رسانه های دنیا اعلام می شود. بیکارانی که به دلیل شیوع ویروس کرونا شغل خود را از دست داده اند و بر این باورند که بسته حمایتی دولتی و حقوق بیکاری که قرار است دولتها به انها پرداخت کنند خیلی کمتر از دستمزد ماهانه آنها است و هزینه زندگیشان را پوشش نمی دهد. حال سوال این است که این مشکل چگونه برطرف خواهد شد؟ آیا دنیا تجربه ای در مواجهه با بحرانی مشابه بحران کنونی دارد یا خیر؟
گاردین در شماره اخیر خود مصاحبه ای با دیوید بلانچ فلاور استاد اقتصاد کالج دارتموث امریکا و عضو کمیته تصمیم گیری در مورد سیاست نرخ بهره بانکی فدرال رزرو در جریان رکود اقتصادی سال ۲۰۰۸ میلادی انجام داده است و از او در مورد وضعیت کنونی اقتصاد دنیا و بحران بیکاری در دنیا پرسیده است. متن کامل مصاحبه وی را در اینجا می بینید:
افزایش شمار بیکاران در روزهای اخیر یکی از چالشهای جدی برای دولتها است . این سوال وجود دارد که آیا دولتها می توانند کمک مالی اعلام شده را به بیکاران پرداخت کنند یا خیر ؟ مهمتر اینکه آیا در طول تاریخ وضعیتی شبیه این بحران وجود داشته است؟
بیکاری در دنیا در نتیجه شیوع ویروس کرونا و تعطیلی بسیاری از کسب و کارها ایجاد شده است. من اطمینان دارم در این وضعیت بحران بیکاری نه در یک کشور یا چند کشور خاص بلکه در تمام دنیا چالش آفرین خواهد شد. من در مورد دو کشور امریکا و بریتانیا که اطلاعات کاملی در مورد آمارهای بیکاری در انها در اختیار دارم، می توانم دقیق تر صحبت کنم. در درجه اول نرخ بیکاری در این دو کشور از نرخ بیکاری در این دو کشور صنعتی دنیا در جریان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ میلادی بالاتر رفته است. این در حالیست که تنها سه ماه از شیوع ویروس در دنیا و کمتر از یک ماه از شیوع آن در دو کشور امریکا و بریتانیا گذشته است. بررسی ها نشان داده است که در امریکا نرخ رشد بیکاری بالاترین میزانی است که در طول تاریخ بشر تجربه شده است و بدون شک اثرات آن هم بزرگتر از تجربه های قبلی خواهد بود. در پاسخ به این سوال که آیا دولتها می توانند پاسخگوی تمامی بیکاران باشند یا خیر نمی توان نظر قطعی داد ولی بدون شک با بودجه ای که اعلام کرده اند نمی توانند دستمزد بیکاری این عده زیاد و رو به افزایش بیکاران را برای سه ماه بپردازند. اجرای این سیاست تنها در صورتی امکان پذیر است که کشورها اقدام به افزایش بودجه حمایتی از اقتصاد بکنند.
با توجه به آمارهایی که در دست دارید، وضعیت بیکاری در بریتانیا و امریکا را در سال ۲۰۲۰ چه طور ارزیابی می کنید؟آیا می توان عددی در مورد سهم بیکاران به کل نیروی کار ارایه داد؟
مطالعاتی در این زمینه انجام شده است ولی باید توجه داشت که هنوز بحران به پایان نرسیده است و ممکن است بسته به تغییر وضعیت، این آمارها هم تغییر کند. بر مبنای پیش بینی های اخیر شکار بیکاران در بریتانیا تا مرز ۶ میلیون نفر و در امریکا تا مرز ۵۲.۸ میلیون نفر می رسد. به تعبیر دیگر ۲۱ درصد از کل نیروی کار بریتانیا و ۳۲ درصد از کل نیروی کار امریکا بیکار می شوند که شمار زیادی از آنها به دلیل شیوع ویروس کرونا به جمع بیکاران اضافه شده اند. این در حالیست که در جریان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ میلادی نرخ بیکاری در امریکا ۲۴.۹ درصد و در بریتانیا برابر با ۱۵.۴ درصد بوده است.
وضعیت اقتصادی امروز دنیا با شرایط سال ۲۰۰۸ یا سالهای رکود بزرگ اقتصاد دنیا در دهه ۱۹۳۰ مقایسه می شود. به نظر شما وضعیت کنونی با کدامیک از این دوره ها قابل مقایسه است؟
ابعاد بحران کنونی از هر دو بحران قبلی بزرگتر است. در طول تاریخ هیچ گاه ما شاهد تعطیلی فعالیتهای اقتصادی در سطح جهانی نبودیم. هیچ گاه فروپاشی اقتصاد در تمامی کشورها را تجربه نکرده بودیم و هیچ گاه تا این اندازه در مورد آینده اقتصاد دنیا غیر مطمین نبودیم. ارزیابی امروز این است که بحران کنونی حداقل ده برابر بحران سال ۲۰۰۸ به اقتصاد آسیب می زند و نرخ بیکاری در دنیا ۱۰ برابر نرخ بیکاری در جریان بحران سال ۲۰۰۸ خواهد بود. مقایسه ن با رکود بزرگ هم نشان می دهد در وضعیت فعلی نرخ بیکاری در امریکا و بریتانیا بیش از نرخ بیکاری در این کشورها در جریان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ است و بدون شک عمق رکود اقتصادی ناشی از این بحران هم بزرگتر از دهه ۱۹۳۰ خواهد بود.
به نظر شما وضعیت اروپا بحرانی تر است یا وضعیت کشور امریکا؟
در شرایطی که ویروس کرونا در تمامی کشورهای دنیا شیوع پیدا کرده است، نمی توان در مورد بهتر بودن وضعیت یک کشور در مقایسه با دیگری صحبت کرد. البته دولتها در هر دو منطقه با قدرت وارد میدان شدند و در تلاش هستند تا با تزریق به اقتصاد مانع از تشدید رکود شوند ولی هم اکنون هم سطح فعالیتهای اقتصادی و تجاری در منطقه یورو و امریکا به پایین ترین سطح طی دو دهه اخیر رسیده است و نرخ بیکاری هم در وضعیت بحرانی قرار دارد.هم اروپا و هم امریکا و هم تمامی کشورهای دنیا در این بحران شریک هستند و تنها در صورتی می توانند بر این مشکل غلبه کنند که فارغ از جهت گیری های سیاسی و دولتی هماهنگ باهم عمل کنند و برطرف شدن این بحران و افزایش سطح تعاملات سازنده را در اولویت قرار دهند.
نظر شما