۱۵ آذر ۱۴۰۰ - ۰۲:۳۹
لایحه بودجه سنواتی برای تبدیل به قانون چه مسیری را باید طی کند؟

لایحه بودجه سنواتی برای تبدیل به قانون چه مسیری را باید طی کند؟

هر ساله براساس آیین‌نامه داخلی مجلس پس از تقدیم لایحه بودجه به قوه مقننه کمیسیون تلفیق پس از تشکیل باید بررسی جزییات لایحه پیشنهادی دولت را آغاز کند.

به گزارش بازار به نقل از خانه ملت، لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور براساس آیین‌نامه داخلس مجلس باید حداکثر تا پانزدهم آذرماه از سوی دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی شود. لایحه بودجه کل کشور  در حقیقت برنامه مالی دولت برای یک سال است که توسط سازمان برنامه و بودجه تدوین و پس از تصویب در هیئت وزیران به مجلس ارائه می‌شود و بعد از گذراندن مراحل قانونی در خانه ملت، به شورای نگهبان ارسال و پس از تائید شورای نگهبان، توسط رئیس مجلس به رئیس‌جمهور ابلاغ می‌شود.

طبق قانون محاسبات عمومی، این بودجه حاوی پیش‌بینی درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار و برآورد هزینه‌ها برای انجام عملیاتی است که منجر به نیل سیاست‌ها و هدف‌های قانونی می‌شود. اما لایحه بودجه سالانه کل کشور بعد از تقدیم به مجلس باید برای رسیدگی و تصویب تا زمان ابلاغ، مراحلی را طی کند که در این گزارش به شرح آن پرداخته‌ایم.

رئیس جمهور با حضور در محل مجلس شورای اسلامی بعد از ایراد سخنانی در تشریح بودجه و وضعیت کشور، لایحه بودجه سال آینده را تقدیم هیئت رئیسه مجلس می‌کند و البته در ادوار مختلف سابقه عدم حضور رئیس جمهور در زمان تقدیم بودجه وجود داشته است و تنها رئیس سازمان برنامه و بودجه به این امر مبادرت ورزیده است.

هیئت رئیسه مجلس در قدم اول لایحه بودجه را برای اطلاع نمایندگان، چاپ و در دسترس آنها قرار می‌دهد. البته هیئت رئیسه مجلس دوره دوازدهم با هدف صرفه‌جویی در مصرف کاغذ، لایحه بودجه را در سامانه وکلای ملت بارگذاری می‌کند. نمایندگان مجلس نیز از زمان توزیع لایحه بودجه سالانه کل کشور، پیوست‌ها و سوابق آن تا مدت ده روز می‌توانند، پیشنهادهای خود را به کمیسیون‌های تخصصی مجلس تقدیم کنند.

کمیسیون‌های تخصصی نیز موظفند، حداکثر تا پانزده روز پس از توزیع لایحه، گزارش خود را به کمیسیون تلفیق بودجه تقدیم کنند و کمیسیون تلفیق بودجه هم موظف است، حداکثر ظرف پانزده روز پس از پایان مهلت گزارش کمیسیون تخصصی، ضمن رسیدگی به گزارش کمیسیون‌های تخصصی گزارش نهائی خود را تنظیم و به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند که مهلت رسیدگی کمیسیون تلفیق حداکثر تا پانزده روز با موافقت هیئت رئیسه قابل تمدید است.

در مرحله بعد کلیات لایحه بودجه در صحن علنی مجلس مورد رای گیری قرار می گیرد و بعد از تصویب، پیشنهادهای مربوط به درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار بودجه عمومی دولت بررسی و سقف آن به ‌تصویب خواهد رسید و پس از آن پیشنهادهای مربوط به تبصره‌ها و ردیف‌ها رسیدگی می‌شود. در جلسه علنی، تنها پیشنهادهایی که توسط نمایندگان و کمیسیون‌ها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده، مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه توسعه، قابل طرح است. پیشنهادهایی که منبع درآمد مشخصی نداشته باشند، قابل طرح نخواهند بود و پیشنهادهایی که مازاد بر سرجمع نباشد نیز زمانی قابل طرح است که ردیف مشخص جایگزین را معین کند و تشخیص موارد مذکور با رئیس جلسه خواهد بود.

کمیسیون تلفیق موظف است، گزارش خود را در خصوص لایحه بودجه ارائه کند و گزارش مسکوت‌ ماندن از این کمیسیون پذیرفته نیست. چنانچه گزارش کمیسیون مبنی بر رد کلیات لایحه باشد و در مجلس نیز کلیات لایحه به تصویب نرسد، مراتب به دولت اعلام می‌شود تا حداکثر ظرف مدت دو هفته لایحه را اصلاح و به مجلس ارائه کند و اگر کلیات لایحه به تصویب مجلس برسد، به کمیسیون تلفیق اعاده می‌شود تا ظرف مدت پانزده روز گزارش جدید را به مجلس تقدیم کند.

جلسات مجلس برای رسیدگی به بودجه سالانه باید بلاانقطاع در کلیه ایام هفته غیر از جمعه و تعطیلات رسمی، حداقل روزی چهار ساعت منعقد شود و تا موقعی که مذاکره پایان نیافته و رأی مجلس أخذ نشده است، از دستور خارج نمی‌شود و هیچ لایحه یا طرح دیگر نمی‌تواند مطرح باشد، مگر لایحه یک یا چند دوازدهم بودجه درصورت ضرورت. اگر مطالب فوری اعم از طرح‌ها و لوایح دو فوریتی و غیره پیش آید که به تشخیص مجلس تأخیر آن موجب زیان جبران‌ناپذیری باشد، در این‌صورت برای طرح و تصویب آن زمان مشخصی معین می‌شود.

کد خبر: ۱۲۱٬۴۴۹

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha