خبرگزاری بازار- هر روز بر شمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا در دنیا افزوده می شود و تمام کشورهای دنیا برای مقابله با افزایش شیوع این ویروس اقدام به اجرای طرح قرنطینه خانگی و حتی قرنطینه شهرها کرده اند. سیاستی که بدون شک در وضعیت فعلی می تواند از افزایش شمار مرگ و میر جلوگیری کند ولی هزینه های زیادی را به اقتصاد دنیا هم تحمیل می کند. هزینه ای که بسیاری از آن با نام رکود بزرگ مشابه رکود سال ۱۹۳۰ نام می برند و برخی دیگر هزینه های اقتصادی ناشی از اجرای آن را برای سالیان سال مهمان اقتصاد دنیا و مردم می دانند. اما اقتصاددانان برجسته دنیا اخیرا در یک بیانیه رسمی خواستار اجرای سیاستهایی هماهنگ توسط دولتهای دنیا در مواجهه با این بحران شدند.
در این بیانیه ۴۰ نفر از برجسته ترین اقتصاددانان دنیا از جمله اقتصاددانان صندوق بین المللی پول و بانک جهانی و مشاورات ارشد اقتصادی دولت اوباما حضور داشتند و از دولتها خواستند تا سریع وارد عمل شوند و اقدام به حمایت از اقتصاد بکنند در غیر این صورت منتظر هزینه های زیادی برای اقتصاد دنیا باشند. در بخشی از این بیانیه خطاب به دولتهای جهان به خصوص دولت کشورهای صنعتی آمده است:« سریع وارد عمل شوید و هر آنچه در توان دارید انجام دهید تا اقتصاد دنیا از حرکت باز نایستد.»
تنها راهی که می توان از بحران اقتصادی جلوگیری کرد، تزریق پولهای هلیکوپتری به اقتصاد توسط تمامی ارگان هایی که به منابع مالی دسترسی دارند، است. یعنی هم دولتها باید به اقتصاد تزریق کنند و هم موسسات مالی و بانکها با ارایه کمک مالی زمینه را برای افزایش تحرکات اقتصادی فراهم آورند.این سیاست باید در تمامی کشورهاو قاره ها استفاده شود یعنی هم اروپا ، هم امریکا، هم استرالیا و هم کشورهای آسیایی این سیاست را اجرا کنند تا زمینه برای انتقال سرمایه ها فراهم نشود.
مانع از تعطیلی اقتصاد دنیا شوید
مجمع جهانی اقتصاد که شماری از اقتصاددانان برجسته اش در ارایه این بیانیه شرکت داشتند در گزارش خود نوشت:« مشکل بسیار بزرگ است و باید دولتها با تمام قدرت وارد شوند و از تعطیلی کامل اقتصاد دنیا جلوگیری کنند.» این مرکز به بیانیه منتشر شده توسط جمعی از اقتصاددانان برجسته استرالیایی اشاره کرد و نوشت:« شماری از برجسته ترین اقتصاددانان استرالیا اعلام کردند خطر بزرگتری از رکود در اقتصاد دنیا وجود دارد و آن خطر هم تعطیلی اقتصاد دنیا و عدم فعالیت عادی آن است. وضعیتی که هم اکنون هم در بسیاری از کشورها مشاهده می شود ولی با افزایش خطر انتشار ویروس و قرنطینه تمامی کشورها، خطر بزرگتر خواهد شد.»
بانک جهانی هم گزارشی در این زمینه منتشر کرد و در مورد درخواست اقتصاددانان از سران سیاسی دنیا نوشت:« اقتصاددانان بر این باورند تنها یک راه برای ممانعت از ایجاد رکودی عمیق و دست و پا گیر در اقتصاد دنیا وجود دارد و آن هم تزریق بالغ بر ۲۶ هزار میلیارد دلار به اقتصاد دنیا است. دولتها باید علاوه بر تزریق به اقتصاد تلاش کنند تا از شمار افراد و شرکتهای خصوصی ورشکسته بکاهند و این کار را از طریق حمایت از افراد و شرکتهایی که در جریان شیوع این ویروس با چالش مواجه شدند انجام دهند. از طرف دیگر دولتها باید اطمینان حاصل کنند که مردم به اندازه کافی پول در اختیار دارند که به هزینه های مصرفی خود ادامه دهند. هزینه های مصرفی نقش مهمی در گردش چرخهای اقتصاد کشور دارد و مردم باید به مصرف ادامه دهند. برای حصول اطمینان از این بخش هم ارایه کمک مالی برای دوره قرنطینه و تعطیلی کسب و کارها به مردم ضروری است. در نهایت باید دولتها سرمایه گذاری در بخشهای عمومی و زیر ساختی را افزایش دهند و تامین بخش بیشتری از هزینه های درمانی را بر عهده بگیرند. در شرایط فعلی تامین هزینه های درمانی یکی از نگرانی های اصلی مردم است و دولتها باید امکانات بهداشتی و درمانی را رایگان یا با هزینه اندک در اختیار مردم قرار دهند.»
هدف اصلی این بیانیه نشان دادن بزرگی این بحران بود. ما بر این باوریم دولتها باید با تمام قوا برای مقابله با اثرات مخرب اقتصادی ناشی از شیوع کرونا وارد میدان شوند تا آثار منفی ناشی از این بحران انسانی، سلامتی، اجتماعی و اقتصادی را تقلیل دهند.در غیر این صورت سالیان سال باید تبعات منفی این بحران را در زندگی خود مشاهده و لمس کنند.
جیسون فری مشاور ارشد اقتصادی دولت باراک اوباما که یکی از افراد امضا کننده این بیانیه بود در یادداشتی در نیویورک تایمز نوشت:« هدف اصلی این بیانیه نشان دادن بزرگی این بحران بود. ما بر این باوریم دولتها باید با تمام قوا برای مقابله با اثرات مخرب اقتصادی ناشی از شیوع کرونا وارد میدان شوند تا آثار منفی ناشی از این بحران انسانی، سلامتی، اجتماعی و اقتصادی را تقلیل دهند.در غیر این صورت سالیان سال باید تبعات منفی این بحران را در زندگی خود مشاهده و لمس کنند.»
پولهای هلیکوپتری، ناجی امروز دنیا هستند
در این بیانیه از اصطلاح پولهای هلیکوپتری استفاده شده است و در مورد معنی این اصطلاح جدید این طور توضیح داده شد:« تزریق پولهای هلیکوپتری به اقتصاد به معنای تزریق توسط تمامی ارگان هایی است که به منابع مالی دسترسی دارند. یعنی هم دولتها باید به اقتصاد تزریق کنند و هم موسسات مالی و بانکها با ارایه کمک مالی زمینه را برای افزایش تحرکات اقتصادی فراهم آورند.این سیاست باید در تمامی کشورهاو قاره ها استفاده شود یعنی هم اروپا ، هم امریکا، هم استرالیا و هم کشورهای آسیایی این سیاست را اجرا کنند تا زمینه برای انتقال سرمایه ها فراهم نشود. این تنها راهی است که می تواند جهان را در برابر اثرات اقتصادی منفی این بحران تا اندازه ای مصون کند.»
درپایان باید گفت با وجود اینکه هنوز مدت زمان درگیری دنیا با این ویروس مشخص نیست و هزینه های نهایی این همه گیری قابل محاسبه نیست ولی بدون شک مقابله با آن اولین و اصلی ترین کاری است که باید انجام شود. هم از طرف مردم از طریق رعایت اصول بهداشتی و توصیه های مربوط به قرنطینه خانگی و هم از طرف دولتها و سازمانهای اقتصادی و بانکی از طریق تزریق منابع مالی به اقتصاد و ممانعت از مرگ فعالیتهای اقتصادی و گردش مالی در کشورها.
گفتنی است : ایده "پول هلیکوپتری" توسط میلتون فریدمن ، برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 1969 مطرح شد. وی به عنوان مثال و تشبیه می گفت مثل این است که اسکناس ها از یک هلیکوپتر پخش شوند و کسانی که آنها را پیدا می کنند به خرید بروند. این به شما امکان می دهد تورم را در راستای اهداف خود افزایش داده و به اقتصاد رونق ببخشید. همچنیند ماه اخر سال 2019 نیز یک اقتصاد دان سوئیسی درباره لزوم پول پاشی درر اقتصاد جهان پیش بینی کرده بود.
طبق پیش بینی ایو بونزون، مدیر سرمایه گذاری بانک سوئیسی Julius Baer، ادامه کاهش نرخ رشد اقتصادی در جهان بانک های مرکزی همه کشورها از جمله کشورهای اروپایی را وادار خواهد کرد به نظریه چاپ و توزیع اسکناس های هر چه بیشتر رو آوردند.
به گفته بونزون ، سیاست پولی فعلی دیگر موثر نیست و دیگر نرخ های بهره صفر و حتی منفی و تخصیص بودجه به بخش مالی مشکل را حل نمی کند.
بانکدار سوئیسی معتقد است بانک های مرکزی در عوض شروع به توزیع پول در بین همه شهروندان کرده و از این طریق باعث رشد مصرف خواهند شد. این نوع "برگرداندن مالیات " باعث افزایش قدرت خرید گروه های کم درآمد مردم خواهد شد.
نظر شما